Прес-центр28 липня 2020, 10:07

Питання розвитку органічного виробництва області опрацьовані на регіональному форумі

На Луганщині відбувся XXVII онлайн регіональний форум «Органічна Україна 2020».

Учасників заходу, який організували в форматі ZOOM-конференції, про стан розвитку органічного виробництва в регіоні поінформував директор Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Сергій Хлякін.

Він зазначив, що агропромисловий сектор Луганської області забезпечує робочими місцями більше 50 % населення. Органічне сільське господарювання сприяє відновленню родючості ґрунтів, збереженню біорізноманіття, зменшує негативний вплив на водні ресурси. 

Також наголошено на розвитку виробництва продукції з доданою вартістю та вирощуванні органічної продукції.  

Втім, як зауважено, у перші роки органічного вирощування урожайність не є такою великою, як у традиційному землеробстві, та перехідний період триває до трьох років. Крім того, витрати на сертифікацію господарств коливаються в середньому близько 60 тис. гривень, тому аграрії не так активно залучаються до такого виробництва.

Повідомлено, що на Луганщині чотири суб’єкти отримали сертифікати органічного виробництва. Це виробники меду – ФОП В. Гурінов, ФОП О. Дубова, ФОП І. Коваленко, ФОП О. Козловський.

Для збільшення обсягів органічного виробництва на Державному рівні затверджено напрям, спрямований на компенсацію сертифікації в розмірі 90 % від понесених виробником затрат. У 2020 році виробники органічної продукції можуть скористатися державною підтримкою.

На форумі також розглянуті питання законодавчого регулювання та державної підтримки, підвищення компетенції агровиробників для отримання державних та регіональних субсидій, навчання фермерів через Фонд фермерів, досвіду органічного бізнесу з області, супроводу сертифікації органічного виробництва та обігу органічної продукції, технології органічного виробництва, діяльності Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН в сфері економічного розвитку на Луганщині в рамках проєкту «Підтримка ЄС для Сходу України – відновлення, зміцнення миру та урядування» та інші.

Модерувала форум президент Громадської спілки виробників органічних сертифікованих продуктів «Органічна Україна» Олена Березовська.

Проведення заходу ініційовано цією громадською спілкою за участі Міністерства економіки, торгівлі та сільського господарства України, Департаменту агропромислового розвитку Луганської облдержадміністрації та за підтримки Швейцарської конфедерації в рамках швейцарсько-української програми «Розвиток торгівлі з вищою доданою вартістю та молочному секторах України».

Долучились до заходу фахівці Головного управління Держпродспоживслужби в Луганській області, кандидат економічних наук, експерт з розвитку медового бізнесу Проєкту USAID «Економічна підтримка Східної України» Руслан Марков, в.о. директора Регіонального відділення Українського Державного Фонду підтримки фермерів Тарас Одинець, власник медового органічного господарства Василь Гурінов та 19 учасників, зацікавлених в розвитку органічного виробництва.