Прес-центр16 липня 2022, 13:07

Питання та відповіді щодо виплати грошової допомоги ВПО

1.1 Як оформити виплати на проживання ВПО?

Відповідь: Порядком надання допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 20.03.22 № 332, визначено, заява про надання допомоги на проживання за відповідною формою може бути подана до УпСЗН, уповноваженої особи в громаді чи центру надання адміністративних послуг в місці тимчасового перебування, а також сформувати заяву можна з використанням мобільного додатка Порталу Дія.

Починаючи з травня 2022 року допомога надається ВПО, які перемістилися з тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим і м. Севастополя, території територіальних громад, що розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні), а також ВПО, у яких житло зруйноване або непридатне для проживання внаслідок пошкодження і які подали до 20.05.22 заявку на відшкодування відповідних втрат, зокрема через Єдиний державний веб-портал електронних послуг, або за умови подання документального підтвердження від органів місцевого самоврядування факту пошкодження/знищення нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією рф.

 З Переліком територіальних громад, які розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні) (далі – Перелік) можна ознайомитися на сайтах Мінреінтеграції (https://www.minre.gov.ua/) або єДопомога (https://groshi.edopomoga.gov.ua).

 

1.2 Чи обов’язково в заяві на виплати ВПО, при оформленні послуги офлайн потрібно вказувати рахунок саме Ощадбанку?

 Відповідь: Ні, не обов’язково – ви можете вказати рахунок будь-якого іншого банку. За постановою Кабінету Міністрів № 332 від 20.03.2022 виплати ВПО нараховуються не обов’язково на рахунок Ощадбанку. Якщо потрібно отримувати кошти на рахунок іншого банку, у заяві на отримання виплат ВПО потрібно вказати номер рахунку за стандартом IBAN іншого банку.

 

1.3 Особа отримала довідку ВПО і призначення грошової виплати однак наразі повернувся/повертаюся до місця реєстрації. Чи потрібно особі повідомляти про це УпСЗН?

Відповідь: Так. Особа може звернутися до УпСЗН, щоб повідомити про повернення до покинутого постійного місця проживання та скасування довідки ВПО. Відповідно до постанови КМУ від 01.10.14 № 509 «Про облік внутрішньо переміщених особ», зобов’язана повідомити уповноваженому органу про добровільне повернення до покинутого постійного місця проживання не пізніш як за три дні до від’їзду або протягом трьох днів уповноваженому органу після повернення до покинутого постійного місця проживання.

 

1.4 Особа перемістилася в межах одного населеного пункту. Чи зможе вона подати заяву в Дії?

Відповідь: Можливість подати заяву на отримання допомоги ВПО, якщо особа знаходиться в межах одного населеного пункту, відсутня. Адже місто, яке вказано у місце реєстрації проживання у реєстрі та геолокація збігатимуться. У такому випадку потрібно звернутися до ЦНАПу — https://center.diia.gov.ua/centri-so-nadaut-adminposlugi-dla-vpo чи УпСЗН для отримання послиги.

 

1.5 При яких умовах особа втрачає право на отримання виплат?

Відповідь: У разі неправомірного або повторного отримання ВПО допомоги на проживання за певний період суми виплаченої допомоги повертаються особою добровільно або за вимогою УпСЗН.

Повернення одержувачами коштів виплаченої їм допомоги проводиться на рахунок Мінсоцполітики, відкритий в органах Казначейства. У разі повернення коштів одержувачем допомоги на рахунок Мінсоцполітики заява про повторне її перерахування одержувачу не розглядається.

 

1.6 Які виплати ще є крім допомоги від держави?

 

Відповідь: Для отримання виплат від міжнародних організацій необхідно заповнити заявку на онлайн платформі єДопомога. Наразі немає потреби звертатися до всіх організацій окремо, достатньо заповнити відповідну заявку на онлайн платформі єДопомога.

Хто може розраховувати на виплату? Люди, які перебувають на тимчасово окупованих, деокупованих територіях чи територіях, на яких відбуваються активні бойові дії, а також ВПО. Для цього на порталі потрібно заповнити персональні дані, відповісти на деякі запитання та вказати IBAN (міжнародний номер банківського рахунку).