Прес-центр13 вересня 2021, 15:09

Плекання історичної пам’яті, звичаїв та традицій, – Катерина Безгинська про етнофестиваль «Стежками Лемківщини»

У смт Новоайдар відбувся ІХ відкритий обласний етнофестиваль «Стежками Лемківщини».

Він розпочався ходою учасників та гостей з Державним Прапором України Центральною вулицею до мальовничого місця запалення «Лемківської Ватри» на березі річки Айдар.

Захід урочисто відкрила заступниця голови Луганської  облдержадміністрації Катерина Безгинська. Звертаючись до присутніх, вона наголосила: «Мета фестивалю – плекання історичної пам’яті, звичаїв, мовних, культурних та побутових традицій однієї із етнічних груп населення Луганщини – лемків. Ці українці були депортовані з території Польщі до нашої області. Ми завжди пам’ятатимемо скільки болю та випробувань довелося пережити цим мужнім людям».

Вона нагадала, що тільки у грудні 1944 року було переміщено 8729 сімей.

Свою творчість глядачам на фестивалі представили жіночі вокальні колективи: «Айдарія» (Новоайдарський селищний Будинок культури), «Паняночки» (Штормівський сільський Будинок культури), «Акація» (Денежниківський сільський Будинок культури), «Любавушки» (Айдар-Миколаївський клуб), дует  Галини Остапенко і Карини Шевченко та Народний жіночий вокальний ансамбль «Марсіаночка» (Марсівський народний дім).

Гості фестивалю мали можливість зануритись у атмосферу лемківських пісень, що й до сьогодні зберігаються на Новоайдарщині.

За традицією фестиваль завершився запаленням «Лемківської Ватри», яка є символом пам’яті та надії на щасливе майбутнє України.