Прес-центр29 серпня 2018, 12:08

Почався конкурс для молодих науковців, на який передбачено 23 мільйони гривень

Міністерством освіти та науки України оголошено третій конкурс наукових робіт для молодих учених – наразі для нього заплановано більше фінансування, ніж у попередніх роках.

Фінансування проектів-переможців «третьої хвилі» почнеться з наступного року. Загалом у межах конкурсу у проекті держбюджету на 2019 рік передбачено 75,7 млн гривень. З них на продовження раніше розпочатих робіт закладено 52,7 млн гривень, на нові – 23 млн гривень.

Участь у конкурсі можуть брати молоді вчені, які працюють або навчаються у вишах чи наукових установах, підпорядкованих МОН. Подати проекти їм потрібно до 20 вересня 2018 року через єдину інформаційну систему «Наука в університетах».

Проекти приймаються за такими пріоритетними напрямами, як розвиток транспорту та військової техніки, енергоефективність, екологічно чисте виробництво, оновлення агропромислового комплексу, якісне медичне обслуговування, робототехніка, національна безпека, соціально-психологічна реабілітація учасників бойових дій тощо. Повний перелік тем наведений у відповідному наказі МОН.

Проект, що подається на конкурс, повинен мати тривалість виконання до 36 місяців. Його керівник мусить бути або кандидатом наук віком до 35 років, або докторантом (доктором наук) віком до 40 років. Граничний вік виконавців проекту – 35 років.

Початковий відбір проектів відбувається в самих університетах чи наукових установах, після чого подані роботи оцінюватиме Експертна рада МОН. Експертизу кожного проекту проводитимуть 5 експертів. Загальна кількість балів рахуватиметься як середнє арифметичне значення оцінок від трьох експертів, що знаходяться у діапазоні між найнижчою та найвищою. Тобто найвища та найнижча оцінки не враховуватимуть.

На основі висновків Ради Конкурсна комісія МОН на чолі з Міністром Лілією Гриневич має до 10 грудня визначити переможців.

За інформацією Міністерства освіти та науки України