Прес-центр24 травня 2021, 10:05

Погашення боргів по заробітній платі та єдиному внеску на контролі керівництва облдержадміністрації

Перший заступник голови облдержадміністрації Олексій Смирнов провів засідання тимчасової комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат.

На порядок денний винесено питання погашення заборгованості із виплати заробітної плати, єдиного внеску та страхових внесків до Пенсійного фонду України. Засідання відбулося за участі голів райдержадміністрацій, керівників ВЦА міст Сєвєродонецька і Лисичанська, Рубіжанського міської ради та представників підприємств-боржників у режимі відеоконференції.

Олексій Смирнов зазначив, що станом на 1 квітня заборгованість із виплати заробітної плати на підконтрольній українській владі території області склала 93,2 млн грн, при цьому 88,9 % заборгованості припадає на промислові підприємства. Зі сплати ЄСВ найбільше боржників у місті Лисичанську, які нарощують заборгованість, здебільшого це комунальні підприємства. Систематичне накопичення заборгованості зі сплати єдиного внеску підприємствами призводить до того, що, працюючи офіційно, співробітники підприємств не мають страхового стажу більше 10 років.

Окрему увагу було приділено ситуації на АТ «Лисичанськвугілля» щодо невиплати матеріального забезпечення по тимчасовій втраті працездатності.

Елла Стаднік, заступник начальника Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Луганській області,  поінформувала комісію, що Фондом соціального страхування України у повному обсязі на рахунки підприємства перераховуються кошти на страхові виплати по тимчасовій втраті працездатності у сумі майже 5 млн грн, але підприємством лікарняні працівникам не виплачуються, або виплачуються не у повному обсязі.

Наприкінці наради Олексій Смирнов знову наголосив, що невиплата заробітної плати та податків безпосередньо впливає на фінансове становище, життєвий рівень мешканців області і перетворюється на фактор зростання соціальної напруги. До таких роботодавців вживатимуться жорсткі заходи впливу, у тому числі притягнення до кримінальної відповідальності.