Прес-центр5 вересня 2018, 09:09

Показник соціальної згуртованості на Луганщині вищій ніж в Україні. Люди готові об’єднуватись заради розвитку

Питання зміцнення довіри до влади у сфері громадської безпеки, соціальної  згуртованості, єдності та децентралізації на лінії зіткнення обговорені у перший день дискусійного форуму «Соціальна єдність щодо плюралізму реформи децентралізації: актуальні питання, що турбують громадськість», який 3 вересня розпочав роботу у Святогірську.

Відкриваючи форум, керівники напрямів Програми відновлення та побудови миру ПРООН «Громадська безпека та соціальна єдність» Рустам Пулатов та «Місцеве самоврядування та реформа децентралізації» Олена Рудіч підбили підсумки реалізованих у регіоні проектів та визначили перспективи на майбутнє. Зокрема, переваги матимуть проекти з амальгамації громад (допомога в об’єднанні), фіскальної децентралізації та антикорупційної діяльності.

Водночас, ПРООН продовжить роботу щодо створення мобільних ЦНАПів, які працюватимуть безпосередньо на пунктах пропуску, та інклюзивних центрів надання соціальних послуг, на кшталт нещодавно відкритого у м. Рубіжному.

Як зазначили експерти Програми, соціально згуртовані громади демонструють більш високі соціально-економічні показники. Учасникам форму презентовано дослідження щодо визначення індексу соціальної згуртованості SCORE, який вимірюється за понад 100 позиціями. Для Луганської області цей показник становить 6,7 за десяти бальною шкалою і трохи перевищує середній показник по Україні – 6,1. Тобто, люди готові об’єднуватись заради розвитку.

Експерти від Луганщини Вадим Лазніков та Роман Власенко порушили болюче для регіону питання проведення перших виборів у Щастинській, Гірській та Новоайдарській територіальних громадах, розташованих у небезпечній зоні, а також проблему створення ОТГ у населених пунктах, де на даний момент існують військово-цивільні адміністрації. Адже, ситуація змінилась, тож учасники дискусії вважають доцільним збереження виключно обласних ВЦА.

Ця пропозиція не була підтримана заступником міністра з питань Тимчасово окупованих територій Георгієм Тукою, який акцентував на дефіциті управлінських кадрів місцевого рівня, коли навіть гідного кандидата на посаду голови військово-цивільної адміністрації проблематично віднайти, а, тим більш, створити сільраду.

«Вибори заради виборів – я не згодний! Але в окремих, безпечних населених пунктах, можливо. Потрібно усунути політику з рівня місцевих органів», – зазначив він.