Прес-центр2 лютого 2022, 10:02

Показники доходів місцевих бюджетів Луганщини за минулий рік виконано на 105 відсотків – це додаткові 200 мільйонів

Під час апаратної наради в облдержадміністрації заступник начальника Головного управління Державної податкової служби у Луганській області Ігор Ткачов поінформував про стан виконання місцевих бюджетів за 2021 рік.

Так, виконання затверджених показників по доходах загального фонду місцевих бюджетів забезпечено на 105 %, що становить додаткові 200 млн гривень. До рівня фактичних надходжень 2020 року надійшло більше на 667 млн гривень або майже на 18 %.

Спікер повідомив, що основними бюджетоутворюючими податками області є податок на доходи фізичних осіб – 3,2 млрд гривень (72 % загального збору), єдиний податок – 489 млн гривень (11 %), земельний податок, орендна плата – 407 млн гривень (9 %).

Важливо, що за результатами діяльності у минулому році 461 суб’єкт господарювання підвищив рівень заробітної плати, що забезпечило додаткові надходження ПДФО у сумі 1,3 млн гривень.

Ігор Ткачов зазначив, що суттєвим резервом бюджетів громад залишається добровільне щорічне декларування доходів громадян, а також громадян, які самостійно обробляють власні земельні ділянки чи паї та отримують доходи від продажу сільськогосподарської продукції, фізичних осіб – орендодавців, які надають власні земельні ділянки чи паї в оренду громадянам, які не є суб’єктами господарювання та отримують дохід у вигляді орендної плати.

Стабільним вагомим джерелом податкових надходжень місцевих бюджетів є також майнові податки.

Слід звернути увагу, що найбільш проблемним питанням при адмініструванні земельного податку є проведення нормативно-грошової оцінки земель. Так, унаслідок недоотримання органами місцевого самоврядування вимог регулярності оцінки земель, місцеві бюджети втрачають близько 30 % відповідних надходжень.

Іншим проблемним питанням є неприйняття ставок податку на майно, відмінне від земельної ділянки, по окремим типам об’єктів оподаткування. Актуальним залишається питання обліку земельних ділянок власниками, користувачами та орендарями яких є фізичні особи – громадяни.

Ігор Ткачов наголосив, що для отримання додаткових надходжень до бюджетів громад керівникам територіальних громад необхідно провести повну інвентаризацію земельних ділянок громади, а саме визначити земельні ділянки за цільовим призначенням, взяти на облік громади паї, власники яких померли, неоформлені у спадок або занедбані паї, проводити роботу з жителями громади щодо оформлення права власності на земельні ділянки, якими вони користуються, а у разі відмови громадян – оформити договори користування або оренди.

У відповідності до норм Податкового кодексу орендна плата не може бути меншою за розмір земельного податку.

Невід’ємним джерелом доходів місцевих бюджетів є акцизний податок з роздрібної реалізації підакцизних товарів, а також плата за ліцензії на виробництво, оптову та роздрібну торгівлю алкогольними напоями та тютюновими виробами, оптової та роздрібної торгівлі пальним та зберігання пального.

Робота в цьому напрямі повинна бути активізована за безпосередньої участі місцевих органів влади шляхом інформування органів ДПС про випадки торгівлі тютюновими виробами, алкогольними напоями, пальним та зберігання пального без наявності дозвільних документів та без застосування реєстраторів розрахункових операцій або  програмних реєстраторів розрахункових операцій.

Крім того, упродовж 2021 року суттєво підвищено ефективність процесу погашення податкового боргу. До місцевих бюджетів забезпечено надходження 70 млн гривень, що у чотири рази перевищує попередній показник.  

Також повідомлено, що із серпня минулого року запроваджено Інтерактивну податкову карту України. Це частина окремого проєкту «Е-податки» Національної програми інформатизації, яка дає змогу в онлайн режимі у будь-який час без звернення до органів Державної податкової служби отримувати актуальну податкову інформацію по територіальним громадам щодо визначених показників.