Прес-центр17 червня 2022, 16:06

Понад 1000 людей за два місяці прихистив шелтер переселенців Луганщини у Дніпрі

85 людей одночасно, а за два місяці роботи – більше 1000 транзитних відвідувачів – такі перші результати роботи шелтеру переселенців Луганщини.

Розмістили шелтер на території колишнього дитячого санаторію, де панує позитивна атмосфера гармонії та затишку. Тут створено сімейні кімнати на чотирьох, маленькі – на двох, а також групові – для людей, які одинокі.

Шелтер обладнаний кімнатами для приготування їжі, душовими кабінами з гарячою водою. Родзинкою центру є кімната психологічного розвантаження дітей, де з наймолодшими його відвідувачами працюють психологи у групових та індивідуальних консультаціях. Для доросліших тут зібрані книги та набори для творчості, для малюків – коляски, колиски, манежі. Адже найменшому мешканцю шелтера лише три місяці. Розважають дітлахів аніматори.

Ідея створити шелтер з’явилась за підсумками дослідження ходу евакуації мешканців Луганщини та доступності місць для тимчасового перебування людей, проведеного громадською організацією «Світло культури». Воно виявило недостатність транзитних притулків для тієї кількості людей, які евакуюються з Луганської області та потребують тимчасового прихистку.

Практична реалізація проєкту стала можливою завдяки підтримці Чеської неурядової організації Peoplein Need. Організаційну допомогу надав Департамент міжнародної технічної допомоги, інноваційного розвитку та зовнішніх зносин Луганської облдержадміністрації.

У співпраці з волонтерами міста Дніпра для мешканців шелтеру організоване триразове харчування: страви готують партнерські ресторани. У меню на вибір: борщ або суп, плов та багато іншого.

З ранку і до пізнього вечора персонал притулку, який також складається із переселенців з Луганщини, працює для створення безпечних, комфортних умов перебування його гостей.