Прес-центр26 березня 2021, 13:03

Понад 206,3 млн грн вкладено у розвиток водопостачання Луганщини – підбито підсумки Регіональної програми «Питна вода Луганщини» на 2006-2020 роки

Заключний звіт на засіданні робочої групи з питань доцільності підготовки проєктів програм та фінансування діючих за рахунок обласного бюджету представив директор Департаменту житлово-комунального господарства облдержадміністрації Віталій Сурай.

Серед впроваджених заходів Програми – «Реконструкція мереж водопостачання м. Кремінна з розробкою проєктно-кошторисної документації», який здійснювався в рамках спільного з Європейським Союзом та Кремінською міською радою проєкту «Поліпшення доступу до води в постраждалій від конфлікту громаді м. Кремінна».

У межах проєкту було замінено чотири  насосних агрегати, встановлено шафу управління з частотним регулюванням залежності від тиску в системі, прокладено 49 кілометрів магістральних трубопроводів, змонтовано 131 колодязь та встановлено 32 гідранти.

За кошти державного фонду регіонального розвитку реалізовано проєкт «Реконструкція двох Білогорівських магістральних водоводів Ду600 мм та Ду500 мм протяжністю 10,8 км кожної ділянки». Результатом є заміна 5,5 км магістрального водоводу. У січні 2021 року об’єкт введено в експлуатацію.

З обласного бюджету профінансовано заходи з будівництва каналізаційної насосної станції з мережами у м. Рубіжному, реконструкції каналізаційних колекторів у м. Сєвєродонецьку, Лисичанську, Старобільську, а також реконструкції та капітального ремонту мереж водопостачання і водовідведення районних центрів, сіл та селищ області.

В рамках Програми для комунальних підприємств водопостачання і водовідведення придбано спеціалізовану техніку. Зокрема,  для потреб КП «Попаснянський районний водоканал», ЛКСП «Лисичанськводоканал», РКП «Старобільськвода» – екскаватори -навантажувачі, автокран, комбіновану машину з мулососним і каналопромивочним обладнанням. Частку техніки було надано водоканалам як матеріально-технічну допомогу від міжнародних благодійних організацій (ЮНІСЕФ, Міжнародний Комітет Червоного Хреста), частку придбано за кошти обласного бюджету.

За кошти районних, міських бюджетів здійснювалися заходи з розроблення проєктної документації, ремонту виробничих будівель, резервуарів питної води, технологічного обладнання і устаткування, заміни розподільчих водопровідних мереж, насосного обладнання, запірної арматури тощо.

Проте, через низький рівень фінансування заходів з бюджетів усіх рівнів значна частина заходів Програми залишилися не реалізованими.

Іншим негативним чинником є збиткова робота підприємств ВКГ (заборгованість за енергоносії, низька платоспроможність населення, несвоєчасна оплата споживачами наданих послуг, довготривале застосування економічно необґрунтованих тарифів. В окремих випадках несвоєчасне корегування тарифів і, як наслідок, невідшкодування тарифами фактичних витрат на діяльність не дає підприємствам модернізовувати мережі та об’єкти за власні кошти.

Усього на 2017-2020 роки за напрямами Програми  було  профінансовано виконання 59 заходів на загальну суму 206 259,500 тис грн, у тому числі за рахунок коштів державного бюджету – 54 470,98 тис грн, обласного бюджету – 64 205,5450 тис грн, районних, міських (міст обласного значення) бюджетів – 10 607,320 тис грн, інших джерел – 76975,650 тис грн.

В процесі реалізації Програми, з метою її фінансування, Департаментом житлово-комунального господарства, здійснювалися заходи з включення проєктів Програми до Державних цільових програм, програм регіонального розвитку, до спільного з Європейським Інвестиційним Банком проєкту «Надзвичайна кредитна програма для відновлення України», проєктів міжнародної фінансової і технічної допомоги.

Виконання завдань та заходів Програми дозволило частково забезпечити вирішення проблем водопровідно-каналізаційного господарства області, відповідних комунальних підприємств.

У сфері питного водопостачання і водовідведення Луганської області залишаються проблеми, які потребують негайного вирішення. Це і покращення якості питної води, подальша модернізація об’єктів та мереж, раціональне використання водних ресурсів, забезпечення відповідності якості очищених стічних вод чинним вимогам. Для досягнення цього потрібно спрямувати дії органів державної влади, місцевого самоврядування, організацій, установ та підприємств всіх форм власності на реалізацію пріоритетних напрямів діяльності у сфері питного водопостачання та водовідведення.

Нова програма розвитку водопостачання Луганщини буде розроблена з урахуванням реформи децентралізації.