Прес-центр30 жовтня 2021, 15:10

Понад 50 тисяч саджанців дубів висадили на Луганщині у рамках програми Президента «Зелена країна»

Луганщина долучилась до акції із висадки саджанців дерев у рамках програми Президента «Зелена країна».

«Для нашої області ця ініціатива Президента має особливе значення, адже ми повинні не просто збільшити площу лісів, а й, перш за все, відновити 30 тисяч гектарів зелених насаджень, знищених минулорічними пожежами. Пожежі змусили нас докорінно переглянути підходи до озеленення області: хвойні ліси ми плануємо зробити змішаними. Тому сьогодні буде висаджено 50 тисяч саджанців дубів по усій Луганщині. Зокрема, на цій ділянці, у Піщаному лісництві, 5000 саджанців», - звернувся до учасників акції в. о. голови облдержадміністрації Олексій Смирнов.

Він наголосив, що акція відбуватиметься одночасно у восьми лісогосподарствах області, у тому числі, у нещодавно створеному Національному природному парку «Кремінські ліси».

«До речі, для участі в акції кожний бажаючий може зареєструватись на сайті «Зелена країна» та  обирати місце, де він хоче висадити дерева. Лісівники нададуть все необхідне і підкажуть, як правильно висаджувати ліс», - наголосив Олексій Смирнов.

Також, в. о. голови облдержадміністрації подякував міжнародним партнерам - Естонії та Румунії, та львів’янам, які допомагають відновлювати зелені легені Луганщини.

Нагадаємо, проєкт «Зелена країна» - це документ, який передбачає розпочати з 2021 року реалізації екологічної ініціативи «Масштабне заліснення України». Кабінет Міністрів, згідно з проєктом, має в найкоротші терміни розробити цю програму, а також удосконалити систему охорони, захисту і відновлення лісів, збереження і відновлення існуючих природних екосистем.

Також, в рамках «Зеленої країни» має бути розроблений комплекс заходів із ідентифікації придатних для створення нових лісів земельних ділянок державної та комунальної власності з метою їх подальшого використання для досягнення оптимальної лісистості України. Головна ідея проєкту - це збільшення площ лісових насаджень за рахунок висадки дерев на нових землях. Планується, що таким чином загальну кількість лісів мають збільшити, покривши лісом 100 тисяч гектарів лісового фонду, які зараз пустують через незаконне вирубування лісів, або через пожежі.

За 3 роки буде висаджено 1 мільярд нових дерев, за 10 років - площа лісів збільшиться на 1 мільйон гектарів!