Прес-центр18 червня 2019, 11:06

Понад 60 мільйонів до кінця року спрямують на ремонти лікарень, придбання обладнання та транспорту

Сьогодні, 18 червня, заступник голови Луганської облдержадміністрації Юрій Клименко провів апаратну нараду.

Про хід виконання заходів з реформування спеціалізованої медичної допомоги в містах і районах області доповіла в. о. директора Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Інна Фесенко.

Вона зазначила, що в містах та районах області налічується 20 лікувальних закладів, які надають спеціалізовану медичну допомогу населенню.

Ліжковий фонд складає 3703 цілодобових стаціонарних ліжка.

У поліклініках та стаціонарних відділеннях працює 1527 лікарів та 4256 осіб середнього медичного персоналу.

Протягом 2016-2019 років для центральних міських та районних лікарень придбано 1600 одиниць обладнання на 200 млн гривень, 13 одиниць автотранспорту на 6 млн гривень та проведено ремонтних робіт на загальну суму 143 млн гривень за рахунок коштів місцевих бюджетів.

Інна Фесенко повідомила, що в рамках взаємодії з низкою міжнародних неурядових організацій для потреб лікувальних закладів залучено у якості гуманітарної допомоги медичного обладнання на загальну суму 3,7 млн гривень.

Крім того, до кінця поточного року для проведення ремонтних робіт в рамках виконання розпорядження голови обласної державної адміністрації від 08.04.2019 № 279 «Про затвердження Плану перспективного розвитку Луганської області на 2019-2021 роки», оновлення парку автотранспорту та медичного обладнання лікарень планується спрямувати більше ніж 61,5 млн гривень. У тому числі на медичне обладнання та автотранспорт – 16 млн гривень, на проведення ремонтних робіт – 45,5 млн гривень.

Вжиття вищезазначених заходів з укріплення матеріально-технічної бази лікарень надало змогу:

- поновити переважну кількість лікувально-діагностичного обладнання;

- значно поліпшити умови перебування хворих у стаціонарах;

- відкрити низку нових відділень інтенсивної терапії та реанімації  (Біловодський, Білокуракинський, Сватівський та Старобільський райони).

Як зауважила Інна Фесенко, за 2016-2018 роки в міські та районні лікарні прийнято на роботу більше ніж 50 молодих спеціалістів, проведено підготовку на курсах підвищення кваліфікації – 750 лікарів та більше ніж 3000 осіб середнього медичного персоналу.

Серед проблемних питань вона відзначила, що на сесіях декількох районних рад ще не вирішене питання щодо реорганізації медичних закладів у комунальні неприбуткові підприємства. Також низка лікарень, які надають спеціалізовану медичну допомогу, не мають апаратів для первинної реанімації новонароджених тощо.

За підсумками керівникам на місцях доручено винести на розгляд питання щодо реорганізації у комунальні неприбуткові підприємства Новоайдарського районного територіального медичного об’єднання, КУ «Старобільське районне територіальне медичне об’єднання», КУ «Попаснянська центральна районна лікарня», Білокуракинської центральної  районної лікарні, Щастинської міської лікарні.