Прес-центр30 листопада 2021, 15:11

Понад 75 тисяч гектарів території області займають об’єкти природно-заповідного фонду, – брифінг

Про це йшлося на пресбрифінгу сьогодні, 30 листопада.

Як розповів директор Департаменту комунальної власності, земельних майнових відносин, екології та природних ресурсів облдержадміністрації Сергій Олейніков, природно-заповідний фонд Луганщини представлений заповідними територіями різних категорій.

Це, зокрема, Луганський природний заповідник, 19 заповідних урочищ, 53 пам’ятки природи, 62 заказники тощо.

Також сьогодні в області під охороною держави знаходяться 129 видів флори і 76 видів хребетних тварин.

Спікер зауважив, що загалом на Луганщині обліковується в державному кадастрі 140 територій та об’єктів природно-заповідного фонду загальною площею 75,78 тис. га на підконтрольній території Україні.

Взагалі природно-заповідний фонд нашої області нараховує 204 території та об’єкти ПЗФ загальною площею 94080,7160 га.

Сергій Олейніков поінформував, що віднедавна можна казати про оголошення нового, 141 об’єкта, природно-заповідного фонду – це Комплексна пам’ятка природи «Гора Пристін», площею 90 га.

Послідовно реалізовуються заходи щодо збільшення природно-заповідних зон на території України, зокрема, й Луганщини. Наразі вже проведено обстеження ще шістьох зон, які в майбутньому мають стати заповідними.

Про Національний природний парк «Кремінські ліси» журналістам розповів його директор Євген Проскурніков. Це перший національний природний парк на Луганщині, створений в 2019 році Указом Президента України від 10 вересня 2019 року № 678 загальною площею 7269 га за рахунок земель державної власності.

«Кремінські ліси» є найбільшим природним масивом лісів на Сході України і є продовженням загального зеленого поясу вздовж річки Сіверський Донець і складає єдину природоохоронну територію з національним природним парком «Святі гори» Донецької області.

Ще одним співдоповідачем виступила Лариса Боровик, науковий співробітник єдиного заповідника на території області – Луганського природного заповідника Національної академії наук України.

Зокрема, вона розповіла що заповідник складається з чотирьох філіалів загальною площею 5403 га та є територією найвищої пріоритетності в збереженні східнопричорноморської флори і фауни.