Прес-центр9 лютого 2018, 16:02

Понад 80 мільйонів гривень направлено минулоріч з обласного бюджету на розвиток сфери культури

Про підсумки роботи сфери культури області за 2017 рік та перспективи розвитку на поточний йшлося сьогодні, 9 лютого, на засіданні колегії управління культури, національностей та релігій.

В її роботі взяв участь заступник голови Луганської облдержадміністрації Вадим Данієлян.

Відкриваючи засідання, він наголосив, що у 2017 році серед основних здобутків співпраці обласної влади та органів місцевого самоврядування у сфері культури – нова будівля Луганського обласного академічного українського музично-драматичного театру, придбання музичних інструментів для шкіл естетичного виховання, ремонти закладів культури в багатьох районах і містах області.

Завдяки цьому стали кращими умови для працівників закладів культури та їх відвідувачів, що, у тому числі, позначилося на рості майстерності та збільшенні перемог у всеукраїнських та міжнародних конкурсах учнів шкіл естетичного виховання та аматорських колективів, якими ми вправі пишатись.

Крім того, Вадим Данієлян вручив за підсумками минулого року низці працівників культури обласні відзнаки – Почесні грамоти та Листи подяки облдержадміністрації, а також Листи подяки управління.

Розгляд порядку денного розпочався з річного звіту начальника управління культури, національностей та релігій облдержадміністрації Аліни Адамчук.

Тож, наразі мережу закладів культури Луганщини складають 697 установ: 338 публічних бібліотек, 301 клубна установа, 29 шкіл естетичного виховання, 13 музеїв та три їх відділи, чотири кінотеатри, три парки, два театри, два обласні методичні центри, обласна філармонія та обласний коледж культури та мистецтв.

За підсумками року на укріплення матеріально-технічної бази, покращення умов у закладах культури області витрачено 106,85 млн гривень, з них з обласного бюджету – 81,9 млн гривень.

Слід зазначити, що мистецькою освітою в області охоплено 5853 особи, що складає 11,5 % від контингенту всіх загальноосвітніх шкіл області. Книжковий фонд бібліотек Луганщини у 2017 році поповнився на 42,5 тис. примірників.

Сьогодні на підконтрольній українській владі території області розташовано 2786 об’єктів культурної спадщини.

Присутні також  обговорили підготовку до щорічного відкритого обласного фестивалю «Луганщина – це Україна!», відзначення 80-річниці від Дня утворення Луганської області.

Заслухано доповідь про діяльність ГО «Асоціація працівників та аматорів сфери культури Луганської області «Культурний простір Луганщини» за минулий рік, перспективи її співпраці з органами виконавчої влади та місцевого самоврядування.

На засіданні розглянуто стан бібліотечних фондів централізованої бібліотечної системи області, зокрема, створення ЦБС об’єднаних територіальних громад, оптимізацію мережі клубних закладів області, попередні підсумки моніторингу тенденцій соціально-економічного розвитку сфери культури області у сільській місцевості, поточні питання процесу передачі закладів культури у комунальну власність новостворених ОТГ та інші питання.