Прес-центр23 cічня 2018, 15:01

Понад тисячу правоосвітніх заходів організовано на Луганщині під час реалізації проекту «Я маю право!»

Про реалізацію в області загальнонаціонального просвітницького проекту «Я маю право!» сьогодні, 23 січня, на брифінгу для ЗМІ в облдержадміністрації розповіла начальник Головного територіального управління юстиції у Луганській області Тетяна Філатова.

Вона повідомила, що цей проект виник у зв’язку з тим, що результати соціальних досліджень і опитувань показують, що 80 % людей вважають посилення знань про право необхідною складовою свого життя.

Враховуючи цю суспільну потребу, Міністерство юстиції України вирішило, що необхідно впровадити єдину програму, яка діятиме в рамках поглиблення знань людини про свої права, гарантії їх захисту, можливості їх реалізації.

Тому, в липні 2017 року ця програма була презентована Міністром юстиції України Павлом Петренком, ініціативу підтримав Президент України Петро Порошенко.

Відповідно до Указу Президента від 14 листопада 2017 року, 2018 рік оголошено Роком реалізації правопросвітницького проекту «Я маю право!»

Проект є уособлювачем діяльності всіх державних органів з метою доведення до відома громадян знань про їх права. Його гасло: «Знаю! Дію! Захищаю!»

Тож, кожного кварталу Міністерством юстиції поблоково формуватимуться три основних питання, які є актуальними для громадян на поточний час.

Першими з них стали питання оформлення субсидії, безхабарного навчання, захисту прав землевласників і орендарів земельних паїв.

Цільова аудиторія проекту – громадяни України віком від 16-ти років. Триватиме він по 2019 рік. Розраховано проект, переважно, на віддалені від великих міст насалені пункти, де ускладнено доступ до необхідної правової інформації.

Щодо реалізації проекту «Я маю право!» на Луганщині Тетяна Філатова зазначила, що в області проводяться засідання Міжвідомчої координаційно-методичної ради з правової освіти населення, діє інформаційний намет, розташований на одному з перехрестів проспекту Хіміків у Сєвєродонецьку, де кожен може отримати необхідну інформацію. Під час виїздів цього намету у віддалені населені пункти до проекту долучалися представники органів пенсійного фонду та соціального захисту. Усього за 2017 рік організовано 29 таких рейдів.

Особлива увага приділяється вишам, що готують юристів, з якими налагоджено декілька нових форм співпраці. Зокрема, День юридичного самоврядування.

Усього у 2017 році більше 1 тисячі правоосвітніх заходів проведено Головним територіальним управлінням юстиції у Луганській області. Вони охопили понад 76 тисяч громадян.

Важливою ланкою роботи управління стала і допомога населенню у віддалених куточках області. Зокрема, відбулося 30 виїздів мобільного консультаційного пункту, 103 виїзди мобільних точок доступу в рамках діяльності антирейдерських штабів, виїзні особисті прийоми громадян керівництвом управління тощо.