Прес-центр8 cічня 2017, 11:01

Попаснянському райводоканалу сплатили перші 10,5 млн грн, борг непідконтрольної частини області за воду – майже 260 млн грн.

Чергова перемога досягнута на дипломатичному полі завдяки спільним зусиллям Луганської обласної військово-цивільної адміністрації, Міністерства з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України, а також представників Економічної підгрупи Тристоронньої контактної групи з питань мирного врегулювання конфлікту на сході України.
Після майже року перемовин механізм розрахунків за водопостачання запрацював: 6 січня 2017 року Комунальному підприємству «Попаснянський районний водоканал» було сплачено частину боргу у сумі 10,5 мільйонів гривень за водопостачання на непідконтрольну Уряду України територію Луганської області, - заявив заступник голови облдержадміністрації Юрій Клименко.
Зазначимо, що в розрахунках задіяні підприємства, які зареєстровані на підконтрольній Уряду України території та здійснюють діяльність в межах українського правового поля. Застосована схема розрахунків дозволить стало функціонувати підприємствам - постачальникам води на українській території.
«Незважаючи на те, що 10,5 млн грн – це тільки чотири відсотки від суми боргу непідконтрольної території Луганщини перед КП «Попаснянський районний водоканал», це – перший реальний крок до стабілізації ситуації у регіоні. 
Нагадаю, загальна сума боргу так званої «ЛНР» за воду склала майже 260 млн грн, внаслідок чого у Попаснянського райоводоканалу виникли проблеми по розрахунках з Луганським енергетичним об’єднанням. У жовтні-листопаді Міжнародний Червоний Хрест сплатив майже 700 тис. доларів, які КП «Попаснянський районний водоканал» заборгувало за спожиту електроенергію, постачаючи воду на непідконтрольну частину області.
Запроваджений механізм розрахунків дозволить збалансувати роботу підприємства та забезпечити цілодобову подачу води 600 тисячам наших громадян, які стали заручниками ситуації», - прокоментував подію Юрій Клименко.