Прес-центр29 березня 2017, 17:03

Посадовці Луганщини розповіли про набутий досвід роботи у Польщі

За результатами навчального візиту делегації Луганської області до Республіки Польща у рамках проекту ПРООН та ООН Жінки «Відновлення управління та примирення у постраждалих від кризи громадах України» сьогодні відбулось засідання «круглого столу» – «Основи місцевого самоврядування: досвід Польщі і перспективи для місцевих громад».

 

Участь у заході взяли перший заступник голови облдержадміністрації Роман Власенко, керівники структурних підрозділів ОДА, райдержадміністрації, міські голови,  секретарі місцевих рад та громадськість.

 

Представники делегації, які брали участь у навчальній поїздці до Польщі, поділилися досвідом.

 

Під час візиту вони відвідали Малопольське та Сілезьке воєводства, ознайомились з основами місцевого самоврядування в Польщі, спілкувались з керівниками всіх рівнів місцевого самоврядування, побували в установах і підприємствах комунальної власності, тощо.

 

 «Поїздка підштовхнула нас до остаточного ухвалення кількох важливих рішень. Це – підтримка малого бізнесу у вигляді програми компенсації процентних ставок по кредитах, – розповів Роман Власенко. – Незабаром плануємо прийняти програму підтримки децентралізації та місцевого самоврядування, в якій передбачається провести конкурс грантів на проекти місцевого самоврядування.

 

Також Роман Власенко зауважив, що зараз розробляється навчальна програма «Ініціативна молодь», яка спрямована на учнів старших класів. Вона навчить їх правильно закладати основи для розвитку малого бізнесу і громадянського суспільства.

 

Програмний координатор компоненту Місцеве самоврядування та реформа децентралізації Програми ПРООН з відновлення та налагодження миру Людмила Скоропада зауважила, що у рамках компоненту щодо розвитку місцевого самоврядування та процесів децентралізації ПРООН підтримує по десять громад у Луганській та Донецькій областях. Це навчання, допомога в підготовці необхідних документів, створення або розвиток центрів адмінпослуг.

 

Також найближчим часом планується організувати аналогічні навчальні поїздки для цільових громад.