Прес-центр25 лютого 2021, 10:02

Послуга «єМалятко» буде доступна для жителів тимчасово окупованих територій

Комплексна послуга «єМалятко» вже цієї весни стане доступною на порталі «Дія» для батьків, діти яких народилися на тимчасово окупованих територіях.

Уряд схвалив відповідну постанову на засіданні 24 лютого.

Сервіс «єМалятко», який стартував з ініціативи Мінцифри у 2020 році, дозволяє отримати дев’ять послуг за однією заявкою за 30 хвилин для батьків новонароджених дітей.

Незабаром послугою зможуть скористатися жителі тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей, АР Крим та міста Севастополя. Для цього Міністерство цифрової трансформації України спільно з Міністерством з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України, Міністерством юстиції України та Державною судовою адміністрацією України запустять новий сервіс.

Слід зазначити, що до цього процедура реєстрації дітей на тимчасово окупованих територіях передбачала встановлення факту народження дитини судом.

Однак тепер батьки зможуть отримати послугу «єМалятко» на підставі примірника електронного судового рішення про встановлення факту народження дитини. Обмін даними відбуватиметься автоматично.

Послуги, які доступні на порталі «Дія» для батьків з тимчасово окупованих територій:

1) державна реєстрація народження;

2) реєстрація в Державному реєстрі фізичних осіб платників податків;

3) реєстрація місця проживання дитини при народженні — за умови реєстрації на території України та підключення відповідного РТГ;

4) внесення інформації про новонароджену дитину до Єдиного державного демографічного реєстру з присвоєнням унікального номера запису в ньому;

5) внесення відомостей про дитину до Реєстру пацієнтів, що ведеться в центральній базі даних електронної системи охорони здоров’я;

6) визначення походження дитини (визнання батьківства);

7) визначення належності новонародженої дитини до громадянства України.

За інформацією Урядового порталу