Прес-центр12 cічня 2017, 08:01

«Потяг Дружби» покликав у мандрівку Україною 540 діток з Луганської та Донецької областей

За організаційної підтримки Луганської облдержадміністрації у рамках національної акції «Схід-Захід Разом» 250 дітей з Луганської області отримали можливість відвідати міста Київ, Львів та Хирів. Провести юних мандрівників у подорож «Потягом Дружби», як назвали цей захід організатори, прийшли заступник голови облдержадміністрації Ольга Лішик, директор Департаменту освіти і науки ОДА Юрій Стецюк, представники відділів освіти міськрад і райдержадміністрацій, батьки, лідери громадських організацій та політичних партій, викладачі та співробітники правоохоронних органів, які супроводжуватимуть маленьких жителів Луганщини впродовж всієї поїздки.

Мрія учнів Луганської області здійснена за ініціативи Благодійних фондів Андрія  Лопушанського та «Стрічка Надії». Пасажирами «Потягу дружби», який вирушив з Луганщини стали 250 школярів пільгових категорій з міста Сєвєродонецька, Попаснянського, Новоайдарського, Станично-Луганського районів Луганської області.

Маленьких луганчан очікує різноманітна та цікава розважальна програма, якою передбачено екскурсію Києвом, де дітлахи відвідають «Музей іграшки», «Музей братів Кличків», «Київську фортецю», циркову виставу та відвідування головної ялинки України. 13 січня у Львові дітей чекає розважальна програма, яка передбачає відвідування пам’ятних та історичних місць стародавнього міста.

З напутнім словом до юних мандрівників звернулася Ольга Лішик. Вона побажала дітям яскравих вражень та подякувала благодійним фондам – ініціаторам акції, а також переказала вітання від голови Луганської обласної державної адміністрації – керівника обласної військово-цивільної адміністрації Юрія Гарбуза.

Одним із ключових напрямів діяльності очільника області є інтенсифікація внутрішньої міграції, адже немає кращого способу протидіяти маніпуляціям, спрямованим на розділення і протиставлення українців, як відкривати нашу країну через власний досвід. На жаль, внутрішня міграція з Донбасу завжди була на дуже низькому рівні. Тому частині наших співвітчизників легко нав’язали стереотипи про «бандерівців», «фашистів», «укрів», пообіцявши кращу долю під триколором т. зв. «ЛНР».

Юрій Гарбуз докладає максимум зусиль для того, щоб якомога більше луганчан відвідали інші регіони України. Так, з метою вивчення досвіду децентралізації у рамках проекту «Змінимо країну разом!» 50 управлінців різних рівнів з підконтрольної Україні частини Луганщини побували у п’яти областях України. Успішно реалізується також масштабний проект обміну фахівцями різних галузей. Уже 50 наших вчителів не тільки відвідали, а й попрацювали у Львівській та Тернопільській областях. Розширюється і географія співпраці – до проекту долучається Рівненщина. Близько 1000 дітей Луганщини відпочили в різних областях України. У вересні 2016 року 38 дітей із сімей загиблих чи поранених в АТО солдатів, переселенців із Луганської області відвідали Австрію. Четверо дітей навчаються цього року в Литві.