Прес-центр15 квітня 2021, 18:04

Повноцінне життя не можливе без руху: маломобільні люди зможуть комфортніше подорожувати залізницею

Укрзалізниця закупила вертикальні підйомні платформи, які допомагають особам з обмеженою рухливістю самостійно провести посадку до вагона. Сьогодні, 15 квітня, у місті Попасна було продемонстровано, як відбувається процес.

Першим протестував нововведення голова Луганської асоціації організацій осіб з інвалідністю Микола Надулічний.

Зазначимо, платформа рухається у вертикальному напрямку, людина на візку по пандусу самостійно заїжджає на майданчик платформи, яка підіймається до рівня вагону, відкидається пандус до вагону, і людина самостійно заїжджає до вагону. І в аналогічному порядку проводиться висадка з вагону.

«Ця платформа реальний вихід з положення. Ми раді, що Укрзалізниця робить такі кроки з турботою про людей з інвалідністю та маломобільні групи населення. Це не передати словами, бо треба зрозуміти й відчути. У перспективі Україна стане абсолютно доступною для осіб з інвалідністю, бо нова стратегія безбар’єрності, яку впроваджує Перша Леді разом із міністерством розвитку громад, націлена саме на це», – поділився враженнями Микола Надулічний. Він пояснив, що коли людина на кріслі колісному приїжджає на вокзал, необхідно визивати поліцію чи робітників вокзалу, щоб хтось допоміг сісти у поїзд, на це потрібно багато часу, а з новим підйомником ситуація набагато покращилася.

Очільник Луганщини власноруч переконався в надійності конструкції: «Дійсно, людині, яка піднімає, зручно й легко, так само й людині, яку піднімають, набагато зручніше – вона заїхала, піднялась і вже в вагоні. Конструкція легка, але треба також враховувати, що на деяких станціях поїзд стоїть дві хвилини, за які необхідно встигнути це зробити».

Сергій Гайдай також розповів, які впроваджуються заходи обласною державною адміністрацією задля забезпечення доступності.

«Всі об’єкти, які будуються, враховують питання інклюзії. Це доступність в будь-яку будівлю, облаштування пандусами, Сьогоднішній захід проводили з Миколою Надулічним, який є моїм радником, він знає безпосередньо, що необхідно, бо кожного дня має справи з певними незручностями», – сказав голова облдержадміністрації.

За словами начальника залізничного вокзалу станції Попасна Світлани Кравцової, окрім осіб з інвалідністю платформою зможуть скористатись люди похилого віку та з обмеженими фізичними можливостями.

Загалом, Укрзалізниця закупила такі платформи на всі станції, зокрема для Луганської області – шість.