Прес-центр16 липня 2021, 16:07

«Пожежі» у Кремінському, Новоайдарському та Станично-Луганському лісництвах ліквідовані оперативно - відбулись штабні навчання

Підсумки штабних навчань щодо ліквідації пожеж у природних екосистемах підбили на засіданні оперативного штабу з підготовки до сталого проходження пожежонебезпечного періоду 2021 року.

Навчання проводились з метою перевірки готовності органів управління та сил цивільного захисту до виконання завдань як у режимі повсякденного функціонування, так і у разі виникнення надзвичайної ситуації.

За легендою, в окремих осередках Кремінського, Новоайдарського  та Станично-Луганського лісомисливських господарств було  зафіксовано дим білого кольору,  який за 30 хвилин змінився на чорний. Унаслідок посилення вітру до 15 м/с фронт пожеж стрімко поширився у напрямку населених пунктів: с. Кудряшівка, с. Смолянинове та с. Вільхове відповідно.

Як доповіли керівники територій голові Штабу, першому заступнику голови облдержадміністрації Олексію Смирнову, оповіщення та евакуація населення з «небезпечних районів» виконані вчасно. До ліквідації «надзвичайної ситуації» були залучені бригади швидкої медичної допомоги та підрозділи поліції.

Олексій Смирнов окремо зупинився на організації евакуації маломобільних громадян: «Старости або інші відповідальні особи повинні мати списки з адресами людей з інвалідністю по кожному населеному пункту».

Перший заступник голови облдержадміністрації також вказав на організаційні недоліки, які виявили навчання: неналежний контроль за розміщенням людей у транспорті, недостатня кількість посильних для подворового обходу, а також відсутність механічних пристроїв, які не залежать від електрики, для масового оповіщення.

За підсумками засідання керівникам місцевих органів влади доручено: тримати на особистому контролі виконання Плану дій щодо попередження та ліквідації пожеж у природних екосистемах Луганської області в пожежонебезпечний період 2021 року. Проаналізувати існуючі та розробити додаткові способи передачі інформації від місцевих евакуаційних комісій у населені пункти, де існує загроза виникнення надзвичайних ситуацій. Організувати навчання населення діям при загрозі або виникненні надзвичайних ситуацій, а також оновити списки мешканців, що підлягають евакуації по кожному населеному пункту, з відокремленням маломобільних груп населення.

ГУ НП, ГУ ДСНС України у Луганській області, Луганському обласному управлінню лісового та мисливського господарства, а також Державній екологічній інспекції в Луганській області –  продовжити спільну роботу з виявлення та притягнення до відповідальності осіб, які порушують правила пожежної безпеки в лісах, здійснюють самовільне випалювання рослинності або її залишків.