Прес-центр18 вересня 2018, 15:09

Працевлаштовані понад 50 % громадян, які цьогоріч звернулися до центрів зайнятості області, – брифінг

Це повідомив сьогодні на брифінгу для ЗМІ в облдержадміністрації директор Луганського обласного центру зайнятості Сергій Болотський.

Він зазначив, що наразі економіка області здебільшого зосереджена на сільському господарстві. Тож, властива сезонна зайнятість і концентрація робочих місць в адміністративних центрах.

Протягом січня-серпня послугами Луганської обласної служби зайнятості скористалися 23 тисячі громадян, з них майже одна тисяча відноситься до внутрішньо переміщених осіб.

Рівень працевлаштування громадян, які звернулися до центрів зайнятості за цей період, склав 52,4 %, а рівень працевлаштування внутрішньо переміщених осіб – 31,8 %. У загальній кількості вакансій переважають робітничі професії – 52,7 %.

Для забезпечення балансу між попитом і пропозицією на ринку праці центрами зайнятості області організоване професійне навчання на робітничі професії як на замовлення роботодавця, так і під самозайнятість. Воно сприяє підвищенню конкурентоспроможності на ринку праці, в тому числі жителів сільських районів.

Протягом звітного періоду майже 3,2 тис. осіб навчалися за направленням служби зайнятості (105 осіб зі статусом ВПЛ). Для забезпечення індивідуального підходу до вирішення питання працевлаштування безробітних в роботі базових центрів зайнятості впроваджена процедура профілювання з підходом кейс-менеджменту.

Сергій Болотський нагадав, що з жовтня 2015 року центри зайнятості для вирішення питання працевлаштування переселенців надають роботодавцю компенсацію в розмірі заробітної плати. За цей час обласною службою зайнятості з компенсацією заробітної плати працевлаштовані 185 безробітних.

Істотним стимулом з боку служби зайнятості, спрямованим на збільшення кількості робочих місць, є компенсація фактичних витрат роботодавця на оплату єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування. Завдяки цій послузі за останні три роки в Луганській області створено 1066 нових робочих місць.

Останнім часом 204 особи отримали одноразову виплату допомоги по безробіттю для відкриття власної справи, і створили свій бізнес, з них 73 – внутрішньо переміщені особи.

Також на базі Лисичанського міського та Кремінського районного центрів зайнятості функціонують студії підтримки підприємців. Їх діяльність спрямована на залучення представників міжнародних донорських, волонтерських, громадських організацій, що займаються відновленням нормальної життєдіяльності на постраждалих в результаті військових дій територіях, інтеграцією ВПЛ і зміцнення соціальної згуртованості.

Службою зайнятості впроваджуються різні інноваційні проекти та сучасні сервіси: електронний кабінет, відео-резюме, онлайн-співбесіда безробітних з роботодавцями, відеопрезентація та відеовакансія підприємств, спрямовані на забезпечення якісного підбору персоналу на замовлення роботодавців, задоволення потреб клієнтів по їх зайнятості та розвитку професійної кар'єри.

Також на базі двох центрів зайнятості (у Сєвєродонецьку та Старобільську) працюють консалтингові центри для надання консультаційних послуг роботодавцям.

Директор Луганського обласного центру зайнятості наголосив, що наразі служба використовує всі надані можливості збереження кадрового потенціалу області, укомплектування вакансій роботодавців і забезпечення роботою жителів Луганщини.