Прес-центр4 жовтня 2016, 15:10

Працевлаштування учасників АТО у фокусі уваги обласної служби зайнятості

На сьогоднішньому брифінгу для ЗМІ в облдержадміністрації директор Луганського обласного центра зайнятості Сергій Болотський розповів про заходи, що вживаються службою для працевлаштування та адаптації учасників АТО.

Він зазначив, що це – особлива пільгова категорія безробітних, які звертаються до служб зайнятості.

Так, нещодавно набрали чинності зміни в законодавстві України відповідно до яких роботодавцю, що працевлаштовує учасників бойових дій не менш ніж на два роки, щомісяця компенсуються фактичні виплати в розмірі єдиного внеску протягом року.

У цьому напрямку співробітниками служби зайнятості активно проводиться  роз’яснювальна робота з роботодавцями щодо прийняття учасників АТО на роботу.

Також, на сьогодні збільшується кількість бажаючих проходити службу в лавах Збройних Сил України за контрактом. Луганською службою зайнятості знято з обліку у зв’язку з прийняттям на військову службу за контрактом 78 безробітних, з них 47 осіб, які брали участь в АТО.

Сергій Болотський розповів, що одним з найдієвіших шляхів професійної адаптації учасників АТО є надання їм одноразової виплати допомоги по безробіттю для організації підприємницької діяльності. У цьому році таку виплату отримали 12 демобілізованих із зони АТО.

Разом з тим, сьогодні сприяють відкриттю власною справи безробітним учасникам АТО й грантові організації, з якими досить активно співпрацює обласна служба зайнятості. Але, для одержання гранту потрібно підготувати бізнес-план.

Наприклад, у Новопскові колишній військовослужбовець відкрив масажний салон, інший у Лисичанську – підприємство з виробництва електронних книг, а у Сєвєродонецьку розпочало роботу ательє з ремонту комп’ютерної техніки.

Для надання психологічної та юридичної допомоги учасникам АТО служба зайнятості, іноді спільно з волонтерським організаціями, проводить тренінги та інші заходи.

«За участю громадських, волонтерських та донорських організацій, наших соціальних партнерів, ми спроможні надати гідну допомогу нашим захисникам Вітчизни», – зауважив Сергій Болотський.