Прес-центр3 грудня 2018, 14:12

1 грудня – Всесвітній день боротьби зі СНІДом

Традиційно 1 грудня увесь світ відзначає День боротьби зі СНІДом з метою соціальної терпимості та розширення обміну інформацією про пандемію, що швидкими темпами розповсюджується по усіх регіонах земної кулі. Саме такі спільні дії служать справі зміцнення організованих зусиль по боротьбі з ВІЛ/СНІДом.

Проблема поширення ВІЛ-інфекції впродовж майже 30 років усе ще залишається актуальною для світової співдружності. Сьогодні масштаби поширення вірусу імунодефіциту людини набули глобального характеру і постають реальною загрозою соціально-економічному розвитку більшості країн світу.

Для клієнтів Рубіжанського обласного центру для ВІЛ-інфікованих дітей та молоді ця проблема – не пустий звук. Це проблема виживання. Тому, для них щотижня проводяться групи взаємодопомоги, що мають на меті навчити жити зі статусом ВІЛ-позитивних, сформувати прихильність до антиретровірусної терапії, інтегрувати у суспільство молодь, що вела асоціальний спосіб життя. Про це йшла мова на групі взаємодопомоги напередодні Дня боротьби зі СНІДом.

Найголовніше – докласти зусиль, щоб вірус від матері не передався новонародженим. Таку роботу фахівці Центру ведуть з молоддю, інформують про необхідність своєчасної постановки на облік вагітних жінок, неухильного додержання рекомендацій лікаря-інфекціоніста щодо прийому антиретровірусної терапії впродовж терміну вагітності і після пологів, обов’язкового вживання АРТ для немовлят, що дозволить дитині рости здоровою.

Яна Силкіна