Прес-центр27 квітня 2017, 09:04

28 квітня 2017 року - День охорони праці в Україні

Відповідно до Указу Президента України від 18 серпня 20016 року № 685/2006 щороку 28 квітня в Україні відзначається День охорони праці.

 

Згідно з рекомендаціями Міжнародної організації праці у 2017 році Всесвітній день охорони праці проводиться під девізом: «Удосконалення збору та використання даних про безпеку та гігієну праці».

 

З метою підготовки та проведення у 2017 році Дня охорони праці в Україні створено Організаційний комітет з підготовки та проведення у 2017 році Дня охорони праці в Україні (далі – Оргкомітет), до складу якого увійшли представники міністерств, інших центральних органів виконавчої влади, Міжнародної організації праці в Україні, Спільного представницького органу сторони роботодавців на національному рівні, Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України, представники науково-дослідних установ і засобів масової інформації, посадові особи Держпраці.

 

На засіданні Оргкомітету було затверджено Звернення до органів державної влади, органів місцевого самоврядування, роботодавців, профспілок, засобів масової інформації, керівників і працівників підприємств, установ та організацій, а також План заходів із відзначення Дня охорони праці в Україні у 2017 році.

 

Святкування Дня охорони праці супроводжується не тільки урочистими заходами та привітаннями, а й масовими семінарами і лекціями на виробництвах із залученням фахівців з охорони праці та здоров'я. Також проводяться конференції та засідання, на яких порушуються питання щодо застосування екологічно безпечного обладнання, поширення знань про небезпечні ризики і фактори, удосконалення профілактичних заходів і контролю, своєчасної і значущої компенсації постраждалим на виробництві. Крім того, подібні заходи покликані розвивати діалог в сфері праці і вирішувати проблему захисту прав працівників, розширювати можливості гідного працевлаштування, зміцнювати соціальний захист трудящих.

 

Так, Угода про співпрацю між Луганською обласною адміністрацією, федерацією профспілок Луганської області та громадською організацією «Об’єднання організацій роботодавців Луганської області» в частині охорони праці передбачає забезпечення соціального захисту працюючих, зайнятих на роботах із шкідливими умовами праці на підприємствах, в установах та організаціях усіх форм власності, якісне проведення атестації робочих місць; участь у розробленні та здійсненні державної політики у галузі охорони праці; забезпечення дотримання державних гарантій щодо зниження рівня виробничого та побутового травматизму.

 

Отже, відзначимо День охорони праці в Україні гідною працею та вшануємо пам’ять загиблих на виробництві.

 

Валентина Полсакова