Прес-центр31 липня 2018, 12:07

30 ЛИПНЯ - ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ПРОТИДІЇ ТОРГІВЛІ ЛЮДЬМИ

Місто Сєвєродонецьк долучилося до проведення Всеукраїнської інформаційної кампанії «#протиДІЙ торгівлі людьми», яка в цей день проводиться у всіх обласних центрах України за ініціативи Міністерства соціальної політики України спільно із суб’єктами Національного механізму взаємодії з протидії торгівлі людьми.

У 2013 році Генеральна Асамблея Організації Об’єднаних Націй проголосила 30 липня Всесвітнім днем протидії торгівлі людьми, зазначивши, що в цей день необхідно підвищувати рівень поінформованості громадян стосовно глобальної проблеми торгівлі людьми і привертати увагу до важкого становища жінок, чоловіків і дітей, які стали жертвами цього злочину, а також заохочувати людей активно допомагати постраждалим і протидіяти торгівлі людьми.

Основне завдання акції – поінформувати максимальну кількість людей про ризики потрапляння у ситуацію торгівлі людьми. Акція відбувається за підтримки Координатора проектів ОБСЄ в Україні,  Міжнародної Організації з Міграції та ГО «Регіональний правозахисний соціолого-освітній центр «Жінки Донбасу».

Заступник голови Луганської облдержадміністрації Ольга Лішик зазначила, що торгівля людьми – це форма сучасного рабства та порушення прав людини, від  якої потерпають чоловіки, жінки та діти, та яка не втрачає актуальності у ХХІ ст. для жодної країни світу, включаючи Україну. Останніми роками в Луганській області спостерігається тенденція до збільшення кількості осіб, які постраждали від торгівлі людьми, та закликала учасників акції бути пильними, а у разі потрапляння у ситуацію торгівлі людьми звертатись до органів Національної поліції, соціального захисту населення, громадських організацій де їм буде надано кваліфіковану консультацію та допомогу.

Також вона повідомила, що за 2016 рік в Луганській області встановлено 6 статусів осіб, які постраждали від торгівлі людьми, за 2017 рік – 13 статусів, за І півріччя 2018 – вже 8 статусів.

Виконуюча обов’язки директора Департаменту соціального захисту населення Луганської облдержадміністрації Інна Сердюкова зазначила, що Департамент соціального захисту населення, відповідно до розпорядження голови Луганської облдержадміністрації, визначено структурним підрозділом, відповідальним за проведення процедури встановлення статусу особи, яка постраждала від торгівлі людьми. Широкомасштабне інформування населення Луганської області про торгівлю людьми, її основні характеристики, і відповідно про ті ознаки за якими можна себе ідентифікувати, як потерпілого від цього злочину, про можливості отримання державної допомоги і підтримки особам, які постраждали від торгівлі людьми, про організації, які надають таку допомогу – ось основні акценти, які ми робимо у боротьбі з торгівлею людьми.

Участь в акції також взяли Управління боротьби зі злочинами пов’язаними з торгівлею людьми Головного управління Національної поліції в Луганській області, Луганський обласний Центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, служба у справах дітей Луганської облдержадміністрації, Департамент освіти і науки облдержадміністрації, Департамент охорони здоров’я облдержадміністрації, Луганський обласний центр зайнятості, Головне управління Пенсійного фонду України в Луганській області, Головне управління Держпраці у Луганській області та інші.

Відповідно до законодавства, торгівля людьми - здійснення незаконної угоди, об'єктом якої є людина, а так само вербування, переміщення, переховування, передача або одержання людини, вчинені з метою експлуатації, у тому числі сексуальної, з використанням обману, шахрайства, шантажу, уразливого стану людини або із застосуванням чи погрозою застосування насильства, з використанням службового становища або матеріальної чи іншої залежності від іншої особи, що відповідно до Кримінального кодексу України визнаються злочином.

Метою торгівлі людьми може бути:

трудова експлуатація;
сексуальна експлуатація, використання у проституції та порнобізнесі;
примусове жебрацтво;
примусове втягнення у злочинну діяльність;
примусове вилучення органів;
продаж дитини;
сурогатне материнство.

Однак, не дивлячись на значну кількість інформації стосовно цього явища у засобах масової інформації та підвищення обізнаності серед широкого загалу, багато осіб, які постраждали від торгівлі людьми, не свідомі того, що те, що з ними трапилось, є злочином, а вони – потерпілими. Вони не знають про можливості захисту своїх прав та інтересів та відшкодування шкоди, завданої їм цим злочином.

Луганська облдержадміністрація знаходиться в тісній співпраці з державними установами в галузі соціальної політики та освіти, правоохоронними органами, громадськими організаціями з питань протидії торгівлі людьми.

В ході проведення акції відбувся флешмоб повітряних кульок, а також учасникам було запропоновано пройти «Лабіринту можливостей», відповісти на запропоновані питання на станціях лабіринту та на фініші отримати заохочувальні призи.

 

 

Ігор Шевченко