Прес-центр8 травня 2018, 09:05

5 травня – Міжнародний день боротьби за права осіб з інвалідністю

Міжнародний день боротьби за права осіб з інвалідністю світова спільнота відзначає 5 травня. У цей день 1992 року люди з обмеженими можливостями з 17 країн одночасно провели перший Загальноєвропейський день боротьби за рівні права і проти дискримінації таких людей.

Ні одна категорія громадян не повинна залишитися без уваги влади. Незалежно від національності, релігії, майнового стану, стану здоров’я.

У нас кажуть – особа з інвалідністю. На Заході – люди з обмеженими можливостями здоров’я. По суті – одне й те саме, але в Україні такі люди – одна з самих малозахищених верств населення, – вважають борці за їхні права. Багато з них потребують постійного стороннього догляду.

В Україні за останніми офіційними статистичними даними кількість таких людей зростає. Щороку особами з інвалідністю стають декілька тисяч чоловік.

В управліннях соціального захисту населення Луганської області обліковуються та отримують належні види соціальних послуг та допомог близько 27,3 тисячі осіб з інвалідністю, в тому числі 1885 дітей з інвалідністю, 13 тисяч жінок з інвалідністю та 7,8 тисяч осіб з інвалідністю з числа внутрішньо переміщених осіб. Соціальні послуги особи з інвалідністю отримують в 15 територіальних центрах соціального обслуговування (надання соціальних послуг), всього на обслуговуванні перебувають більше ніж 3,0 тисячі таких людей. Діти з інвалідністю отримують послуги в
6 центрах соціальної реабілітації дітей з інвалідністю (ЦСРДІ), які підпорядковані міським радам та райдержадміністраціям, та 1 обласному центрі соціальної реабілітації дітей з інвалідністю «Відродження».

Станом на 01.04.2018 відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю» державну соціальну допомогу призначено 6668 особам з інвалідністю та дітям з інвалідністю на суму 32275,03 тис. грн. Допомога профінансована в повному обсязі. Заборгованість відсутня.

Для створення сприятливих умов життєдіяльності осіб з інвалідністю та адресного забезпечення їх відповідними засобами реабілітації Уряд України прийняв новий Порядок забезпечення осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю, окремих категорій населення технічними та іншими засобами реабілітації (постанова Кабінету Міністрів України від 05.04.2012 № 321 зі змінами). Відповідно до Порядку, особа з інвалідністю самостійно обирає завод-виробник і модель засобу реабілітації для забезпечення індивідуальних потреб з урахуванням медичних показань.

Станом на 01.04.2018 на обліку в органах соцзахисту населення знаходиться 2331 особа з інвалідністю від загального захворювання, які потребують забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації, відповідно до нового Порядку «Про затвердження Порядку забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю та інших окремих категорій населення і виплати грошової компенсації вартості за самостійно придбані технічні засоби реабілітації, переліків таких засобів».

Із початку поточного року 16 осіб з інвалідністю вже забезпечено технічними та іншими засобами реабілітації за кошти державного бюджету.

Також, треба зазначити, що з 2017 року до обласної програми «Турбота» додано захід, щодо забезпечення осіб з інвалідністю високоякісними технічними засобами реабілітації, що надало змогу придбати 2 інвалідних візка за рахунок обласного бюджету на суму 177,4 тис. грн.

Облдержадміністрація активно співпрацює з громадськими організаціями, які опікуються питаннями соціального захисту осіб з інвалідністю, а саме: Луганською обласною організацією УТОС, Луганською Асоціацією організацій людей з інвалідністю, Луганською обласною організацією інвалідів «Всеукраїнська організація інвалідів «Союз організацій інвалідів України», Луганською обласною організацією УТОГ, громадською організацією «Центр підтримки інвалідів Луганщини», ГО «Ветерани Чорнобиля Луганщини», ГО «Центр підтримки інвалідів Луганщини», Луганською обласною молодіжною ГО інвалідів «Асоціація молодих інвалідів Східного-Донбасу – Схід», Сєвєродонецькою територіальною первинною організацією Українського товариства сліпих та іншими.

На виконання розпорядження Кабінету Міністрів України
від 28.12.2016 № 1073-р облдержадміністрацією у лютому 2017 року розроблено та затверджено Обласний план заходів з виконання рекомендацій, викладених у заключних зауваженнях, наданих Комітетом ООН з прав осіб з інвалідністю, до першої доповіді України про виконання Конвенції ООН про права осіб з інвалідністю на період до 2020 року.

У 2017 році за сприяння Департаменту соціального захисту населення укладено меморандум взаємодії між обласними громадським організаціями, які опікуються питаннями соціального захисту осіб з інвалідністю. Наразі триває робота з активізації громадянського суспільства Луганської області та підтримки органами влади громадських організацій в їх діяльності.

Облдержадміністрацією спільно з громадськими організаціями осіб з інвалідністю, а саме: Луганською обласною організацією УТОС, Луганською обласною організацією інвалідів «Всеукраїнська організація інвалідів «Союз організацій інвалідів України», Луганською обласною організацією УТОГ, Луганською Асоціацією організацій людей з інвалідністю та іншими проведено аналіз зобов’язань за Конвенцією про права осіб з інвалідністю.

В області проводиться відповідна робота, спрямована на створення належних умов життєдіяльності осіб з інвалідністю.

З метою забезпечення реалізації державної політики зі створення безперешкодного життєвого середовища для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення в області розроблений обласний план заходів щодо створення безперешкодного життєвого середовища для осіб з обмеженими фізичними можливостями та інших маломобільних груп населення на 2017-2021 роки «Безбар’єрна Луганщина».

Планом заходів у розділі «Будівництво, реконструкція, облаштування об’єктів» передбачено забезпечити обов’язкове врахування потреб осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення під час будівництва, реконструкції, реставрації, ремонту об’єктів громадського та цивільного призначення, благоустрою, дорожньо-транспортної інфраструктури.

Підсумки виконання Плану заходів розглядаються на засіданнях обласного комітету забезпечення доступності осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення до об’єктів соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури, із заслуховуванням керівників місцевих комітетів доступності про результати діяльності в цьому напрямку.

На виконання протокольних доручень за підсумками засідання колегії облдержадміністрації з питання «Про забезпечення безперешкодного доступу осіб з інвалідністю до об’єктів фізичного оточення в населених пунктах області» в області проведено моніторинг стану забезпечення безбар’єрного доступу осіб з інвалідністю до об’єктів області, які у першу чергу потребують обладнання засобами доступності. Згідно з визначеною «дорожньою картою» місцевими комітетами доступності, із залученням головних архітекторів міст та районів, громадських організацій осіб з інвалідністю, проведена робота з комісійного обстеження (аудиту) першочергових об’єктів, а саме: адміністративних будівель (приміщень) органів державної влади та місцевого самоврядування, соціального захисту населення, пенсійного фонду, закладів охорони здоров’я, освіти, залізничних вокзалів, автовокзалів і станцій, а також виборчих дільниць, багатоповерхових житлових будинків, де мешкають особи з інвалідністю на візках, дорожньо-тротуарної мережі населених пунктів. 

За результатами обстеження  складені паспорти доступності для осіб з інвалідністю до громадських будівель (приміщень), сформовано перелік першочергових об’єктів, які є пріоритетними для забезпечення безбар’єрного доступу для осіб з інвалідністю та визначено потребу в коштах для виконання відповідних робіт.

До Переліку включено 1292 об’єкта з визначенням по кожному об’єкту заходів для забезпечення доступності та орієнтовної потреби в коштах для  виконання відповідних робіт. Із загальної кількості обстежених об’єктів (1292) – повністю доступні 142 об’єкта (11 %), частково доступні 940 об’єктів (73 %), не доступні – 210 об’єктів (16 %).

Робота щодо додержання законодавства стосовно захисту прав людей з інвалідністю та створення сприятливих умов життєдіяльності в області триває та залишається на постійному контролі облдержадміністрації.

 

Інна Сердюкова