Прес-центр3 квітня 2017, 17:04

Делегація Луганщини взяла участь у семінарі щодо зміцнення міжвідомчого реагування на ґендерно обумовлене насильство в Україні

Делегація Луганщини взяла участь у семінарі за темою: «Зміцнення міжвідомчого реагування на ґендерно обумовлене насильство в Україні», що відбувся у місті Києві 27-28 березня 2017 року. Захід проведено з ініціативи Фонду народонаселення ООН та Східноєвропейського інституту репродуктивного здоров’я. У семінарі взяли участь представники Луганської, Донецької, Харківської, Запорізької та Дніпропетровської областей. Луганщину на заході представили директор Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Елеонора Поліщук, директор Луганського обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Ірина Єременко, інспектор Управління превентивної діяльності ГУ НП у Луганській області Олександр Якущенко, спеціаліст з питань гуманітарного реагування в Луганській області Фонду Народонаселення ООН Ганна Висоцька.

 

У ході семінару наголошено, що у ситуації збройного конфлікту на Сході України гостро постала необхідність звернути пильну увагу на ґендерно зумовлене насильство шляхом зміцнення системи міжвідомчої взаємодії при виявленні та забезпеченні захисту потерпілих від насильства для розширення доступу постраждалих до правових, медичних та соціально-психологічних послуг.

 

У цьому аспекті учасники круглого столу обговорили сучасну практику в Україні та досвід Румунії і Білорусі в зазначеній сфері. Водночас були розглянуті й Глобальні рекомендації щодо базових послуг для жінок та дівчат, які постраждали від насильства. Зокрема, йшлося про процес їх адаптації для України, а також Регіональних стандартних операційних послуг.

 

Особливу увагу було звернуто на визначення заходів щодо зміцнення міжвідомчої координації та реагування на ґендерно обумовлене насильство в Україні на національному рівні.

 

У заході взяла участь заступник Міністра соціальної політик України Наталія Федорович. «Завдання, яке ми ставимо перед собою, а саме – зміцнення міжвідомчого реагування на означену проблему – вкрай актуальне. Переконана, що лише спільними зусиллями у цьому напрямі ми зможемо досягти ефективних результатів», – зазначила вона.

 

Яна Соловйова