Прес-центр14 травня 2018, 10:05

Департамент соцзахисту населення Луганської ОДА долучився до регіональної консультації щодо попередження ґендерного та домашнього насильства

7-8 травня 2018 року в місті Святогірську проведено регіональну консультацію із розробки Рекомендацій щодо забезпечення безпеки у громаді/місті, захисту громадян від ґендерно зумовленого, у тому числі домашнього, насильства, а саме: розробки ґендерно інклюзивних планів та включення їх до місцевих програм та бюджетів, грантових пропозицій. Участь у заході взяли представники Луганської і Донецької обласних адміністрацій, об’єднаних територіальних громад, громадських організацій, поліцейські та інші суб’єкти міжвідомчої взаємодії. Захід проведено з ініціативи ООН Жінки, Української фундації громадського здоров’я, ПРООН та Європейського Союзу.

Під час регіональної консультації було підбито підсумки зустрічей із громадським активом ОТГ щодо безпеки жінок. До низки проведених зустрічей в ОТГ Луганщини долучалися представники Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації. Під час панельних дискусій учасники розповіли про успішні практики впровадження спільних ініціатив забезпечення громадської відповідальності на основі ґендерних питань. Наприклад, активістки ГО «Центр жіночих ініціатив» Білокуракинської ОТГ розповіли про організацію роботи ініціативних груп громадян із профілактики та протидії ґендерному та домашньому насильству. Представниця ГО «Наша громада» міста Кремінна розповіла про роль громадських організацій у формуванні місцевої політики із протидії насильству.

Головний спеціаліст сектору сімейної політики Департаменту соціального захисту населення Луганської ОДА Сергій Долженко поінформував про координуючу роль регіональних органів державної влади у забезпеченні роботи із профілактики та протидії ґендерно зумовленому, в тому числі домашньому, насильству.

Учасникам було презентовано результати місцевих міжсекторальних консультацій, після чого відбулося обговорення як ці результати можуть бути включені в місцеві плани та бюджети.

Крім того, було проведено низку практичних занять і «мозкових штурмів» щодо об’єднання зусиль із розробки і підтримки ґендерних планів у місцевих програмах, бюджетах і грантових пропозиціях, а також розробки рекомендацій із забезпечення громадської безпеки.

Наступна подібна регіональна консультація запланована у Кремінському районі.

Яна Соловйова