Прес-центр23 травня 2017, 14:05

Департаментом соціального захисту населення облдержадміністрації проаналізовано баланс трудових ресурсів Луганської області

23 травня 2017 року на робочій нараді з питань формування балансу трудових ресурсів області під керівництвом першого заступника голови облдержадміністрації Романа Власенка було підведено підсумки аналізу балансу трудових ресурсів області, розробником якого є Департамент соціального захисту населення облдержадміністрації.

 

Необхідність аналізу полягає в тому, що внаслідок проведення антитерористичної операції та тимчасової втрати контролю органами державної влади над частиною території Луганської області, відбулися досить суттєві зміни в обліку населення, міграції та ринку праці, які потребували додаткової обробки.

 

Статистичні дані, які використовуються центральними органами виконавчої влади, у більшості надаються органами статистики з приміткою «без урахування частини зони проведення АТО. Дані можуть бути уточнені», а тому використовувати їх для формування звітів, програм та інших узагальнених даних некоректно.

 

Метою аналізу було отримання показників, максимально наближених до реальних, визначення долі незайнятої, фактично неіснуючої та «ризикової» частини населення у площі легалізації зайнятості на підконтрольній державним органам влади території Луганської області.

 

Доповідь складається з опрацьованих статистичних даних (арифметично відокремлена підконтрольна державній владі територія області) та розрахунків на підставі даних даних ГУ статистики у Луганській області, ГУ Державної фіскальної служби у Луганській області, ГУ Пенсійного фонду України у Луганській області, Луганського обласного центру зайнятості, Департаменту соціального захисту населення Луганської ОДА та Департаменту освіти і науки Луганської ОДА.

 

Основні висновки аналізу:

 

- більше половини (51 %) населення області - непрацеспроможні;

- тільки 25 % населення області є зайнятими економічною діяльністю та сплачують податки на доходи фізичних осіб;

- п’ята частина населення (157,7 тис. осіб) області не обліковуються в жодній категорії. До складу цих 21 % населення потенційно можуть входити особи, які зайняті власними домогосподарствами, виїхали на постійне місце проживання з території області без зміни місця реєстрації, бажають працювати, але шукають роботу самостійно, зайняті нелегально;

- більше третини (36 %) штатних працівників (застрахованих осіб) - пенсіонери.

 

Романом Власенком було рекомендовано враховувати результати проведеного аналізу при формуванні регіональних програм, звітів та інших узагальнених даних облдержадміністрації.

 

Євген Жданов