Прес-центр5 квітня 2017, 09:04

Департаментом ведеться робота зі встановлення статусу особи, яка постраждала від торгівлі людьми, двом мешканкам Луганської області

У рамках засідання обласної Координаційної ради з питань сім'ї, ґендерної рівності, демографічного розвитку та протидії торгівлі людьми, що відбулася 30 березня 2017 року, заступник начальника управління праці та зайнятості населення – начальник відділу оплати праці та соціально-трудових відносин Департаменту соціального захисту населення ОДА Ігор Шевченко розповів про роботу щодо надання статусу постраждалих від торгівлі людьми двом особам.

 

Встановлено, що вербувальником було запропоновано двом дівчатам роботу в місті Москва Російської Федерації, а саме надання послуг супроводу заможнім чоловікам, на що вони надали згоду.

 

З метою більш детального ознайомлення із майбутньою роботою, дівчата почали ставити додаткові запитання, на що вербувальником в останній день перед виїздом за кордон було повідомлено, що вони будуть надавати сексуальні послуги.

 

Одна із дівчат поділилася цією інформацією із своїм співмешканцем, який і звернувся до ГУ Національної поліції в Луганській області.

 

У березні 2017 року співробітники відділу боротьби зі злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми ГУ Національної поліції в Луганській області, зупинили в місті Сєвєродонецьку автобус сполученням «Бердянськ-Москва» та затримали супроводжуючого, який повинен був доставити дівчат до Москви та передати іншим особам.

 

Дівчата погодилися співпрацювати з органами внутрішніх справ. Вербувальника та супроводжуючого затримано. За даним фактом відкрито кримінальне провадження за частиною 2 статті 149 Кримінального Кодексу України.

 

Обидві дівчини також звернулися до голови облдержадміністрації щодо встановлення статусу особи, яка постраждала від торгівлі людьми.

 

Відповідальною особою проведено опит дівчат, підготовлено та направлено необхідні документи до Мінсоцполітики України для встановлення статусу осіб, які постраждали від торгівлі людьми.

 

Ігор Шевченко