Прес-центр11 вересня 2018, 10:09

До уваги багатодітних родин Луганщини. Роз’яснення щодо присвоєння почесного звання України «Мати-героїня»

Департамент соціального захисту населення Луганської обласної державної адміністрації надає роз’яснення щодо процедури розгляду кандидатур жінок для присвоєння почесного звання України «Мати-героїня», підготовки та змістовного наповнення необхідних документів.

Перелік необхідних для подання документів затверджено Указом Президента України «Про почесні звання України» від 29.06.2001
№ 476/2001 (зі змінами, внесеними Указом Президента України
від 05.07.2016 № 284/2016).

Почесне звання України «Мати-героїня» присвоюється жінкам, які народили та виховали до восьмирічного віку п’ятьох і більше дітей, у тому числі дітей, усиновлених у встановленому законодавством порядку, враховуючи вагомий особистий внесок у виховання дітей у сім’ї, створення сприятливих умов для здобуття дітьми освіти, розвитку їх творчих здібностей, формування високих духовних і моральних якостей. Тобто, на момент звернення із пакетом документів п’ятій дитині має виповнитися вісім років.

Заяву про розгляд документів для присвоєння почесного звання багатодітна мати може подати в органи місцевого самоврядування або до районної державної адміністрації за місцем проживання.

Таким чином, зовсім не кожна мати п’ятьох дітей може претендувати на присвоєння почесного звання «Мати-героїня». Внесок матері у виховання дітей, а також результат цього виховання, має бути підтверджений рядом документів:

- копія паспорта громадянина України, копія паспортного документа іноземця та документа, що підтверджує місце перебування чи проживання іноземця або особи без громадянства на території України на законних підставах;

- копії свідоцтв про народження дітей;

- копії документів про освіту дітей;

- характеристики дітей з навчального закладу, якщо дитина навчається, або з місця роботи, якщо працює (щодо кожної дитини окремо);

- виданий органом внутрішніх справ документ про наявність чи відсутність відомостей стосовно дітей, які перебувають на обліку правопорушників, що не досягли 18 років, у тому числі звільнених зі спеціальних виховних установ;

- довідка про наявність або відсутність судимості в особи, яку представляють до нагородження, та в кожного з дітей, яким виповнилося
14 років;

- за наявності та за бажанням матері – копії грамот, дипломів, подяк, свідоцтв, листів для визначення внеску жінки у розвиток творчих здібностей дітей, формування в них високих духовних і моральних якостей.

Звертаємо увагу, що термін дії довідки про наявність або відсутність судимостей складає шість місяців.

У свою чергу, органи місцевого самоврядування або районна державна адміністрація приймають заяву і документи, готують подання і нагородний лист установленого зразка. У нагородному листі, до якого додаються підтверджувальні документи, зазначаються дані про кількість дітей, дати народження дітей, місце проживання або місце перебування кожної дитини із зазначенням адреси житла, конкретні заслуги матері у вихованні дітей, а також у відповідних випадках – причини, обставини та дати смерті дітей. У разі смерті дитини додається документ із причиною смерті. Смерть дитини від навмисних самоушкоджень є підставою для відмови у присвоєнні почесного звання. Підставами для відмови є також наявність судимостей у матері або дітей, незадовільні характеристики на них, подання неповного пакету документів та інше.

Якщо кандидатка на присвоєння почесного звання або діти мають статус внутрішньо переміщених осіб, до пакету документів подаються копії довідок переселенців та характеристики на дітей, видані закладом освіти або роботодавцем на підконтрольній частині області.

Поданий жінкою пакет документів розглядається профільною комісією або координаційною радою з питань сім'ї. У разі підтримки кандидатури повний пакет документів із клопотанням передається обласній державній адміністрації, де також підлягає ретельній перевірці. Якщо пакет документів відповідає усім вимогам, він передається для розгляду Міністерству соціальної політики України та Адміністрації Президента України.

На кожному етапі пакет документів повинен розглядатися не більше місяця. Почесне звання України «Мати-героїня» встановлюється указом Президента України.

Звертаємо увагу, що жінки, які вже отримували подібне звання за часів СРСР, мають право на подання пакету документів з метою встановлення почесного звання України «Мати-героїня».

Жінці, удостоєній почесного звання, вручаються нагрудний знак та посвідчення до почесного звання.

Також, жінка, якій присвоєно почесне звання України «Мати-героїня», має право на виплату одноразової грошової допомоги в розмірі
10 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, встановленого на 1 січня року, в якому присвоєно почесне звання.

Сергій Долженко