Прес-центр11 липня 2018, 15:07

Експрес-огляд діяльності соціальних інспекторів за І квартал 2018 року

Соціальний захист населення – один із найважливіших напрямків політики будь-якої країни, спрямований на допомогу тим, хто потрапив у складні життєві обставини і не має достатніх доходів для існування. В Україні на виплату лише  державних  допомог та житлових субсидій в державному бюджеті  на 2018 рік передбачено  130 мільярдів гривень, що складає 5 ВВП.

Дуже важливо, щоб у скрутний для країни час допомога потрапляла тим людям, хто найбільше її потребує.

У той же час, за оцінками міжнародних експертів в Україні щонайменше 10% соціальної допомоги виплачується неправомірно. Для порівняння: такі неправомірні виплати можуть перевищити заплановані на 2018 рік державні видатки на забезпечення будівництва, реконструкції, ремонту і утримання автомобільних доріг, а також є співставними з видатками, запланованими на утримання закладів освіти та охорони здоров'я.

З метою контролю за правильністю надання державної соціальної допомоги та використання коштів державного бюджету, спрямованих на  державні виплати, з 2001 року в Україні запроваджено соціальну інспекцію. У рамках проекту „Модернізація системи соціальної допомоги”, що виконується Мінсоцполітики за підтримки  Світового банку, консультантом з запровадження контролю під час надання соціальної підтримки населенню підготовлено Експрес-огляд діяльності соціальних інспекторів за І квартал 2018 року.

В цілому по Україні діяльність соціальної інспекції є вкрай неефективною і тому потребує реформування.

Становлення нової соціальної інспекції в Україні здійснюється за підтримки Світового банку на базі найкращого міжнародного досвіду. У рамках проекту було здійснено моніторингові дослідження стосовно виявлення випадків порушень під час надання соціальної підтримки, а також було вивчено досвід Великобританії (Північна Ірландія) та Румунії , який буде використано в процесі становлення ефективної системи боротьби з порушеннями в системі соціальної підтримки населення.

 

-Експрес-огляд

 

За матеріалами Міністерства

соціальної політики України