Прес-центр31 травня 2017, 17:05

Елеонора Поліщук звітувала про підсумки роботи з надання житлових субсидій населенню Луганської області

30 травня 2017 року відбулося засідання колегії Луганської облдержадміністрації. Директор Департаменту соціального захисту населення обласної держадміністрації Елеонора Поліщук доповіла про підсумки роботи з надання житлових субсидій населенню Луганської області у 2016 році. За її словами, під час опалювального періоду 2016-2017 років житлові субсидії надавалися 153430 сім’ям області. Із них кількість субсидій на оплату житлово-комунальних послуг становить 149797, на придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива – 3633.

 

У порівнянні з опалювальним періодом 2015-2016 років чисельність домогосподарств, які отримують субсидію, зросла на 9 тис. отримувачів. У 2016 році в Луганській області невикористана сума субсидії, що підлягала поверненню до бюджету, склала 211,340 млн грн. Середній розмір призначеної субсидії зріс з 1255,50 грн у 2016 році до 1922,36 грн у 2017, тобто на 34,7 %. Фінансування субсидій із держбюджету збільшилось майже у три рази. Станом на 1 травня нараховано субсидії на відшкодування витрат на житлово-комунальні послуги на суму 944 млн грн. Організаціям, що надають послуги, перераховано – 705 млн грн, у тому числі: 462 млн грн у 2016 році та 243 млн грн у поточному році. На відшкодування витрат на придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива нараховано субсидій на суму 9311,4 тис. грн.

 

На недостатньому рівні знаходиться робота щодо своєчасного призначення житлових субсидій населенню в містах Лисичанську, Сєвєродонецьку та Станично-Луганському районі, про що свідчать багаточисельні звернення громадян з цих територій. У 2017 році на обласному рівні пріоритетними напрямами роботи щодо надання житлових субсидій населенню залишається реалізація проекту «Модернізація системи соціальної підтримки населення України», який підтримується позикою Міжнародного банку реконструкції та розвитку. Проект передбачає виділення коштів з держбюджету на створення єдиного інформаційного середовища соціальної сфери, що включатиме централізацію взаємопов’язаних між собою баз даних усіх категорій отримувачів соціальної допомоги та послуг (у т.ч. житлових субсидій).

 

Варто зазначити, що у поточному році Кабінет Міністрів України постановою запровадив повернення залишків невикористаних сум субсидій на оплату послуг з централізованого постачання холодної та гарячої води і водовідведення та монетизації залишків невикористаних коштів субсидії на оплату послуг з газо- та електропостачання для індивідуального опалення. Голова обласної державної адміністрації – керівник обласної військово-цивільної адміністрації Юрій Гарбуз дав протокольне доручення головам райдержадміністрацій, міських рад та керівникам районних військово-цивільних адміністрацій вивчити досвід роботи Вінницького та Харківського міськвиконкомів щодо організації прийому громадян у «прозорих офісах» з метою відкриття таких офісів у містах і районах області.

 

За матеріалами прес-служби обласної

військово-цивільної адміністрації