Прес-центр1 вересня 2017, 15:09

Інформація про стан надання соціальної підтримки сім’ям з дітьми та дітям пільгових категорій

Станом на 01.08.2017 по області в органах соціального захисту населення державна допомога сім’ям с дітьми виплачена 25937 отримувачам на загальну суму 294,5 млн грн в тому числі:

 

допомога при народженні дитини 20838 отримувачам на 22667 дитини на загальну суму 197,9 млн грн;
на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування 765 отримувачам на 9320 дітей на загальну суму 20,7 млн грн;
на дітей одиноким матерям 4017 отримувачам на 5504 дитини на загальну суму 71,8 млн грн;
допомога при усиновленні дитини 53 отримувачам на 64 дитини на загальну суму 0,7 млн грн.

 

Державна соціальна допомога малозабезпеченим сім’ям виплачена 3705 отримувачам на 7389 дітей на загальну суму 74,5 млн грн.

 

Державна соціальна допомога дітям-інвалідам виплачена на 2068 дітей на загальну суму 19,5 млн грн.

 

Тимчасова державна допомога дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів, виплачена 208 отримувачам на 245 дітей на загальну суму 1,5 млн грн.

 

Державна соціальна допомога на дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, грошового забезпечення батькам-вихователям і прийомним батькам за надання соціальних послуг у дитячих будинках сімейного типу та прийомних сім'ях за принципом "гроші ходять за дитиною" виплачена 100 отримувачам на 243 дитини на загальну суму 1,1 млн грн.

 

В органах соціального захисту населення області на обліку перебуває 1506 дітей учасників АТО, з них 14 дітей-членів сімей загиблих військовослужбовців, які приймали участь в АТО.

 

Із початку 2017 року оздоровлено та відпочило 772 дитини учасників АТО, у тому числі 9 дітей загиблих учасників АТО.

 

Станом на 01.08.2017 на обліку в Єдиному державному автоматизованому реєстрі пільгової категорії населення органів соціального захисту населення міст та районів області знаходиться 247 дітей потерпілих від аварії на Чорнобильській АЄС, з них 5 дітей-інвалідів.

 

Із початку конфлікту на сході України Луганська область стабільно займає друге місце в Україні за кількістю облікованих внутрішньо переміщених осіб (далі – ВПО).

 

Станом на 23.08.2017 в Луганській області обліковано в Єдиній інформаційній базі даних внутрішньо переміщених осіб 296582 особи, в тому числі: 24725 дітей (або 8,3% від всієї кількості ВПО).

 

4 липня 2017 Урядом прийняло постанову № 453, якою внесено зміни до Порядку надання щомісячної адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг, затвердженого постановою  від 1 жовтня 2014 року № 505.

 

 

Так, тепер діти – ВПО з інвалідністю отримують допомогу нарівні з дорослими особами з інвалідністю - в розмірі прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність (зараз 1312 гривень на місяць, з 1 грудня - одна тисяча триста сімдесят три гривні на місяць). Постанова набула чинності 7 липня 2017.

 

Законом України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб».

 

Зокрема, відповідно до ст. 7 за наявності необхідних документів, що підтверджують право на забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації, надання реабілітаційних послуг, дитина ВПО з інвалідністю отримує відповідні послуги.

 

Взята на облік внутрішньо переміщена особа має право на продовження здобуття певного освітнього рівня на території інших регіонів України за рахунок коштів державного бюджету або інших джерел фінансування.

 

З метою адаптації дітей із числа ВПО на період новорічних канікул з 03.01.2017 по 12.01.2017 на Волині відпочивало 40 дітей.

 

Відпочинок для 250 дітей із числа ВПО був забезпечений на період з 11.01.2017 по 15.01.2017 туром Україною «Потяг дружби»: Лисичанськ-Святогірськ-Київ-Львів-Хирів.

 

У межах медіа-проекту АРТ-караван дружби, організатором якого є Всеукраїнська громадська молодіжна організація «Молодіжний рух «Здорова Україна», з 08-15 березня 2017 року відбулася поїздка юних художників – переможців всеукраїнського конкурсу «Україна очима дітей АТО» до м.м. Львова і Тернополя. Метою проекту є оздоровлення та реабілітація дітей зони АТО новим методами арт-терапії. У проекті взяли участь 22 дитини  у віці від 9 до 17 років з міст Рубіжне, Лисичанськ, Кремінна, Новодружеськ, Попасна, Щастя та Сєвєродонецьк.

 

З 04.06.2017 по 20.06.2017 91 дитина із числа ВПО були оздоровлені в закладі оздоровлення та відпочинку «Прикарпатські зорі» с. Слобода, Івано-Франківська область. Також, 10 дітей даної категорії з 02.06.2017 по 19.06.2017 були направлені до дитячого оздоровчого комплексу ім. Ю.Гагаріна м. Ірпінь, Київська область.

 

Станом на 01.08.2017 на обліку в органах соціального захисту населення перебуває 2068 дітей-інвалідів.

 

В області на підконтрольній території працює 5 Центрів соціальної реабілітації для дітей з інвалідністю та в структурі 2-х територіальних центрів соціального обслуговування (надання соціальних послуг) залишені відділення соціальної реабілітації, а саме Старобільського та Новопсковського районів. Станом на 01.07.2017 року в зазначених установах послуги отримали понад 250 дітей з інвалідністю та дітей групи ризику.

 

У центрах надаються послуги із соціальної реабілітації та адаптації, психологічної діагностики та педагогічної і логопедичної корекції,  медичного супроводу, лікувальний масаж, лікувальна фізкультура, фізіотерапевтичне лікування, фітотерапія, аероіонотерапія.

 

У 2017 році соціальну підтримку центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді отримали 7069 сімей у складних життєвих обставинах, у яких виховуються 8269 дітей, у тому числі:

 

- 719 сімей внутрішньо переміщених осіб (у них 1028 дітей),

- 150 сімей учасників антитерористичної операції (у них 76 дітей),

- 417 сімей, у яких виховуються 214 дітей, які мають інвалідність;

-16 сімей, в яких 17 дітей постраждали від жорстокого поводження.

У результаті проведеної роботи:

-  мінімізовано складні життєві обставини шляхом здійснення соціального супроводу 1142 сімей;

-психологічну підтримку отримали 3227 сімей,

юридичну допомогу отримали 1530 сімей,

налагоджено соціальні і родинні зв’язки та взаємовідносини у громаді членам 1832 сімей,
оформлено документи та соціальні виплати членам                     2171 родини,
отримали допомогу одягом, взуттям, харчовими наборами 1655 сімей,
перенаправлено до інших закладів (соціального обслуговування, охорони здоров’я, системи соцзахисту) – 2313 сімей.

 

На обліку в КЗ «Рубіжанський обласний центр для ВІЛ-інфікованих дітей та молоді» (далі – КЗ «РОЦВДМ») перебуває 39 дітей із ВІЛ-статусом, усі діти мають інвалідність, 12 із них – діти-сиріти та позбавлені батьківського піклування, 1 дитина виховуються у інтернатному закладі, інші під опікою бабусь.

 

Діти залучаються до участі у святкових заходах Центру, групових занять, опікуни отримують кваліфіковане консультування з проблем розвитку та виховання дітей. Протягом 2017 року всі діти отримали від Міжнародного фонду UNIСEF рюкзаки із шкільним приладдям, книжки.

 

Усього за 2017 рік діти з ВІЛ-статусом та народжені від ВІЛ-інфікованих матерів отримали 22 647 медико-соціальних та психолого-педагогічних послуг.

 

Важливим для подальшого життя ВІЛ-позитивних дітей є розкриття їх статусу. Для таких дітей проводяться групи самодопомоги та інформаційні заняття. Після завершення роботи за письмовою згодою батьків та опікунів дітям розкривається ВІЛ-статус.

 

На базі КЗ «РОЦВМ» функціонує Центр денного перебування дітей.  Важливість такого центру складається з того, що батьки та опікуни, побоюючись стигми та дискримінації дітей у дошкільних закладах, не оформлюють їх у дитячі садки, оскільки у маленьких містах важко зберегти таємницю діагнозу. Тому перебування у Центрі є для них ґрунтовною допомогою у вихованні та розвитку дітей. Діти, які навчаються у загальноосвітніх закладах, отримують допомогу педагога та психолога в підвищенні рівня навчальних навичок, підготовки домашніх завдань у комфортних умовах. З метою ознайомлення дітей з громадськими ресурсами міста проведено екскурсії до бібліотеки, дитячої школи мистецтв, де трьох дітей за результатами прослуховування зараховано до навчання у ДШМ.

 

Зважаючи на те, що не всім дітям із ВІЛ-статусом показане літне оздоровлення на морі та в оздоровчих таборах, на базі КЗ «РОЦВДМ» за підтримки Департаменту соціального захисту населення ОДА та дитячого фонду ООН UNIСEF у серпні поточного року були створені літні терапевтичні групи для оздоровлення, розвитку та виховання ВІЛ-інфікованих дітей, тим більше, що для цього є усі умови.

 

Під час відпочинку 30 дітей отримали медичне обслуговування (медичний огляд, контроль за своєчасним прийомом ліків, санітарно-гігієнічні заходи), велась діагностико-корекційна робота з виховання та розвитку, триразове збалансоване харчування, що має для цих категорій сімей велике значення, відпочинок у рекреаційній зоні, відвідування басейну. Запропоновані заходи зміцнили фізичне та психологічне здоров'я дітей, підготували їх до навчання у школі, сприяли соціальній адаптації дітей. Діти отримали від UNIСEF у подарунок м’ячі.

 

За 8 місяців 2017 року в Луганській області встановлено 1 статус особи, яка постраждала від торгівлі людьми, особі віком до 18 років.

 

На неповнолітню особу службою у справах дітей складено індивідуальний план соціального захисту дитини, яка опинилась у складних життєвих обставинах, дитини-сироти, дитини, позбавленої батьківського піклування.

У липні-серпні поточного року 33 дитини, які перебувають у центрах соціально-психологічної реабілітації м. Лисичанська та м. Рубіжне, було оздоровлено в Дитячому оздоровчому закладі «Лісова застава» (Київська область) за рахунок коштів благодійних організацій.

 

За попередніми даними, влітку 2017 року оздоровленням та відпочинком охоплено 26827 дітей, або 43,5% від загальної чисельності дітей оздоровчого віку. З них 20026 -– це діти, які потребують особливої соціальної уваги та підтримки. У позаміських закладах забезпечені оздоровленням 7757 дітей (12,6%), охоплені відпочинком 18958 (30,9%) дітей.

 

Загальний рівень охоплення дітей відпочинковими та оздоровчими послугами порівняно з таким самим періодом минулого року збільшено на 5%, рівень оздоровлених дітей – такий самий, як і в 2016 році.

 

Фінансування літньої оздоровчої кампанії 2017 року станом на 30.08.2017 становить 28842,6 тис. грн., з яких 4244,3 тис. грн. – обласний бюджет (оздоровлені діти – сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, які виховуються в інтернат них закладах області, а також діти, які проживають в населених пунктах, розташованих на лінії зіткнення), 6769,1 тис. грн. – кошти місцевих бюджетів та 17829,1 тис. грн. – залучені кошти.

 

Оздоровлення та відпочинок дітей за межами Луганської області відбувалося завдяки допомоги обласних адміністрацій інших регіонів України та благодійних і громадських організацій. Так, діти Луганщини отримали змогу оздоровитися та відпочити в Одеській, Херсонській, Миколаївській, Рівненській, Львівській, Кіровоградській, Полтавській, Чернівецькій, Житомирській, Київській, Хмельницькій, Волинській, Закарпатській, Івано-Франківській областях, а також на о.Кіпр, в Республіці Хорватія, в Польщі, та ін.

 

Незважаючи на закінчення літнього сезону, оздоровлення дітей триває. Протягом вересня – грудня 700 дітей Луганської області з населених пунктів, розташованих на лінії зіткнення, матимуть змогу відпочити в дитячих центрах «Артек» та «Молода гвардія», а також у інших закладах цілорічного функціонування.