Прес-центр27 квітня 2018, 17:04

Луганщина долучилася до Регіонального форуму «Просування прав людини та ґендерної рівності за допомогою мобілізації громад задля розширення можливостей в Україні»

24-25 квітня 2018 року в місті Святогірську проведено Регіональний форум за темою: «Просування прав людини та ґендерної рівності за допомогою мобілізації громад задля розширення можливостей в Україні». Захід проведено з ініціативи ООН Жінки, ПРООН, Українського жіночого фонду за підтримки Європейського Союзу, Луганської та Донецької обласних державних адміністрацій. У форумі взяли участь представники та представниці об’єднаних територіальних громад Луганської, Донецької, Хмельницької, Запорізької, Харківської, Полтавської областей, громадських організацій, органів державної влади різних рівнів, жіночих ініціативних груп та груп самодопомоги, а також експерти із Великобританії, Грузії та Молдови.

Метою форуму став обмін досвідом втілення методики мобілізації громад у контексті децентралізації, яка впроваджувалася у двадцяти ОТГ Луганської і Донецької областей.

Було зазначено, що у рамках програми «Відновлення управління та сприяння примиренню в постраждалих від кризи громадах України» у 20-ти ОТГ Луганської та Донецької областей працюють 11 мобілізаторок громад із числа активних жінок. Створено 58 груп самодопомоги. Активістки об’єдналися у 20 нових громадських організацій. У чотирьох об’єднаних територіальних громадах Луганщини та трьох ОТГ Донеччини створено ґендерні координаційні ради. Активістками розроблено 50 проектів задля розвитку місцевих громад, 36 із яких було підтримано партнерськими організаціями.

Досвідом забезпечення рівних прав і можливостей жінок та чоловіків, реагування на випадки домашнього насильства та насильства за ознакою статі поділилися мер міста Кремінна Юрій Прокопенко, мер міста Попасна Юрій Онищенко та голова Чмирівської ОТГ Сергій Войтенко, що на Луганщині.

Під час форуму проведено також інформаційний ярмарок щодо розбудови мережі з питань участі жінок у процесах відновлення та забезпечення місцевого розвитку. У рамках ярмарку усі бажаючі відвідали фотовиставку, оглянули інформаційні стенди, переглянули відеопрезентації та взяли участь у засіданнях тематичних «круглих столів».

Яна Соловйова