Прес-центр26 травня 2017, 16:05

Медичних працівників Луганщини навчають допомозі жінкам, постраждалим від насильства

На Луганщині продовжується робота щодо попередження ґендерно обумовленого та домашнього насильства. 24-25 травня 2017 року в місті Сєвєродонецьку відбулася робоча зустріч для медичних працівників пунктів невідкладної допомоги для жінок і дівчат, постраждалих від насильства в умовах збройного конфлікту на сході України. Зустріч проведена в рамках реалізації проекту Фонду народонаселення ООН «Відповідь на гострі гуманітарні потреби найбільш вразливих жінок та неповнолітніх дівчат, які постраждали від збройного конфлікту на сході України. Поєднання заходів гуманітарного реагування із вирішенням довготривалих наслідків кризи» спільно із Благодійним Фондом «Здоров’я жінки і планування сім’ї».

 

Участь у зустрічі взяла директор Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Елеонора Поліщук. Вона зазначила, що у сьогоднішніх реаліях Луганщини питання попередження ґендерно обумовленого та домашнього насильства є одним із пріоритетних завдань Департаменту. Вона розповіла про роботу, що ведеться системно в цьому напрямку спільно зі всіма державними та громадськими структурами. Елеонора Поліщук наголосила, що у тематиці насильства найбільш уразливими категоріями є жінки з інвалідністю та ВІЛ-інфіковані підлітки, які тільки дізнаються про свій статус та навчаються з ним жити. Директор Департаменту наголосила на важливості впровадження сексуальної освіти для підростаючого покоління.

 

Вона також подякувала міжнародним партнерським організаціям, зокрема, Фонду народонаселення ООН за організацію роботи на території Луганської області мобільних бригад психосоціальної допомоги та кабінетів медико-соціальної допомоги для жінок, постраждалих від насильства, а також за сприяння у забезпеченні лікарень області гінекологічними кріслами для жінок з інвалідністю.

 

Протягом двох днів медичних працівників пунктів невідкладної допомоги навчали механізму роботи із постраждалими від сексуального насильства, незахищеного статевого акту, алгоритму дій у разі звернення пацієнтки щодо сексуального або фізичного насильства, особливостям надання допомоги неповнолітнім, забезпеченню конфіденційності в межах правового поля. Розглянуто також координацію дій та співпрацю з органами Національної поліції та мобільними бригадами.

 

Яна Соловйова