Прес-центр27 листопада 2018, 15:11

Механізм встановлення зв’язку інвалідності з пораненням чи іншими ушкодженнями здоров’я цивільним особам, постраждалим від вибухових речовин, боєприпасів і військового озброєння на території проведення АТО

Впродовж конфлікту на сході України постраждалі цивільні особи не мали спеціального статусу та додаткових пільг. Ця ситуація змінилася, коли в травні 2018 року до Закону «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»  були внесені зміни в статтю 7, згідно з якими особи, що отримали ушкодження здоров’я внаслідок від вибухових речовин, боєприпасів і військового озброєння на території проведення антитерористичної операції, були включені до переліку осіб з інвалідністю внаслідок війни.

Кабінет Міністрів України постановою від 25.04.2018 № 306 «Деякі питання встановлення зв’язку інвалідності з пораненнями чи іншими ушкодженнями здоров’я» визначив процедуру встановлення зв’язку інвалідності з пораненнями чи іншими ушкодженнями здоров’я, одержаними цивільними особами від вибухових речовин, боєприпасів і військового озброєння на території проведення АТО.

Рішення про встановлення факту одержання особою ушкодження здоров’я від боєприпасів на території проведення АТО ухвалюється міжвідомчою комісією з питань встановлення факту отримання особами поранень чи інших ушкоджень здоров’я, одержаних від вибухових речовин, боєприпасів і військового озброєння на території проведення антитерористичної операції (далі - міжвідомча комісія), яку утворює Державна служба у справах ветеранів війни та учасників антитерористичної операції (далі – Державна служба). Положення про міжвідомчу комісію затверджено наказом Міністерства соціальної політики України від 25.09.2018 № 1411, який зареєстрований в Міністерстві юстиції України 22.10.2018 за № 1186/32638.  Положенням встановлено типову форму заяви.

Для встановлення факту одержання таких ушкоджень здоров’я постраждалій особі або її представнику за дорученням, оформленим в установленому законом порядку, необхідно надіслати до Державної служби (адреса: пров. Музейний,12, м. Київ, 01001)  заяву за встановленою формою а також такі документи:

   -  копії сторінок паспорта громадянина України;

   - копія ідентифікаційного коду;

   - копії первинних медичних облікових документів;

   - висновок медичного експерта, що засвідчує факт отримання поранень чи інших ушкоджень здоров’я від боєприпасів;

   - копія довідки медико-соціальної експертної комісії про групу і причину інвалідності;

   - довідка про відсутність (наявність) судимості за злочин проти основ національної безпеки України або злочин проти громадської безпеки у постраждалої особи;

  - витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань про відкриття кримінального провадження стосовно факту отримання постраждалою особою поранень чи інших ушкоджень здоров’я від боєприпасів;

  - інші документи, які можуть засвідчити отримання постраждалою особою ушкоджень здоров’я від боєприпасів на території проведення антитерористичної операції.

Рішення міжвідомчою комісією приймається в місячний строк з дня отримання документів. У разі встановлення причинного зв’язку особа подає вказане рішення до Медико-соціальної експертної комісії, яка протягом п’яти днів видає довідку про групу та причину інвалідності.

Маючи довідку МСЕК із зазначенням причини інвалідності з пораненням чи іншими ушкодженнями здоров’я, одержаними від вибухових речовин на території проведення АТО, особа може звернутися до органів соціального захисту населення та отримати статус особи, яка належить до осіб з інвалідністю внаслідок війни. Зазначений статус дає право на низку пільг, встановлених для осіб з інвалідністю внаслідок війни та передбачених статтею 13 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».

 

                                                                                            Ірина Карлова