Прес-центр12 листопада 2018, 09:11

Мінсоцполітики проведено семінар за темою: «Національний механізм запобігання і протидії домашньому насильству»

Тематика запобігання і протидії домашньому насильству є не тільки актуальним для вирішення питанням, але ще й сферою із найбільш динамічно прогресуючою нормативно-правовою базою. 5-7 листопада 2018 року з ініціативи Мінсоцполітики України за підтримки Фонду ООН у галузі народонаселення у місті Києві відбувся семінар за темою: «Національний механізм запобігання і протидії домашньому насильству». Участь у заході взяли фахівці обласних державних адміністрацій, відповідальні за протидію домашньому насильству і насильству за ознакою статі, в тому числі, завідувач сектору сімейної політики Департаменту соціального захисту населення Луганської облдержадміністрації.

У рамках семінару розглянуто новели в законодавстві щодо запобігання явища насильства та реагування на його випадки, типові положення про притулки для постраждалих та мобільні бригади соціально-психологічної допомоги. Зазначено, що наразі командою експертів готується до впровадження Єдиний державний реєстр випадків домашнього насильства, який покликаний спростити співпрацю та моніторинг діяльності суб’єктів взаємодії. Наголошено на необхідності співпраці із прокуратурою, судами та органами пробації, зокрема, у рамках діяльності міжвідомчих координаційних рад на місцях. Учасників поінформували, що невдовзі з метою додатково захисту дітей буде затверджено Порядок виявлення дітей, які постраждали від домашнього насильства та розгляд звернень і повідомлень про вчинення насильства щодо дітей та за участю дітей. Окреслено роль і завдання центрів соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді у наданні допомоги постраждалим від насильства.

Під час семінару також обговорено спеціальні заходи, які застосовують органи Національної поліції України в рамках реалізації Закону України «Про запобігання і протидію домашньому насильству», алгоритм роботи мобільної бригади соціально-психологічної допомоги, яких наразі працює 47 в регіонах України (у тому числі, 6 у Луганській області) та притулків для постраждалих осіб (наразі створено 7 притулків загальною потужністю 92 місця).

У ході навчання заступниця Міністра соціальної політики України Наталія Федорович зазначила: «Якщо ми хочемо, щоб у наших дітей було краще життя, нам зараз необхідно показувати іншу модель поведінки. Ця реформа і Закон України «Про запобігання і протидію домашньому насильству» стосуються людської гідності».

Яна Соловйова