Прес-центр6 грудня 2018, 09:12

Монетизація субсидії планується в три етапи

У 2019 році в Україні поступово будуть впроваджувати механізм монетизації субсидій на оплату житлово-комунальних послуг.

Міністерство соціальної політики розробило проект постанови про монетизацію.  Про це розповів голова директорату сім'ї та соціальної підтримки населення Мінсоцполітики Віталій Музиченко.

"Ми не змінюємо процедуру призначення субсидій. Одержувачу потрібно подати заяву до органу соціального захисту населення і дати дозвіл на обробку персональних даних банком. Потім відбувається електронний обмін інформацією між органом соціального захисту, Мінсоцполітики, банком і підприємством, яке надає послуги", - пояснив Музиченко.

На кожного одержувача субсидії відкриють рахунок в банку (швидше за все це буде державний "Ощадбанк") - туди будуть зараховувати кошти. З цього рахунку будуть списувати гроші для надання субсидій. Тобто у громадян поки що доступу до грошей не буде. А вже після закінчення опалювального сезону, якщо завдяки економії споживання житлово-комунальних послуг на рахунку залишаться гроші, їх людина може зняти.  Потрібно буде написати заяву, щоб кошти зі спецрахунку перерахували на особистий.

"Споживач зможе користуватися цими грошима на власний розсуд. Але це можливо тільки при відсутності заборгованості з оплати комунальних послуг", - уточнив Музиченко.

 Субсидії планується монетизувати в три етапи:

 - з 1 січня 2019 роки відбудеться монетизація для домогосподарств, які звернуться за субсидіями з новим пакетом документів;

 - з 1 травня 2019 року - монетизація для домогосподарств, яким субсидія призначена в неопалювальний період 2019 року;

 - з 1 жовтня 2019 року - повний перехід на монетизацію. 

 

Яна Пархоменко