Прес-центр28 вересня 2018, 11:09

На колегії облдержадміністрації затверджено обласну Програму зайнятості населення

27 вересня на колегії розглядався доопрацьований проект Програми зайнятості населення Луганської області на період до 2020 року, який презентував начальник управління праці та зайнятості населення Євген Жданов.

Обласна програма в першу чергу формується на підставі 12 районних та 3 міських програм, які на сьогодні всі затверджені.

Кожна територія сформувала свою програму з урахуванням особливостей ринку праці відповідної території, тенденцій економічного розвитку, а також перспектив створення нових робочих місць у конкретному місті, районі.

Окрім цього, у Програмі скоординовано заходи структурних підрозділів облдержадміністрації, Луганського обласного центру зайнятості, Фонду соціального захисту інвалідів, інших територіальних підрозділів ЦОВВ, неурядових міжнародних організацій та органів соціального діалогу.

Євген Жданов зазначив, що економічний розвиток кожної території прямо залежить від трудового потенціалу. Реалізація будь-яких цільових програм, будь то будівництво, аграрний сектор, підтримка підприємництва, дає результати не тільки в збільшенні обсягу продукції, розширенні виробництва, будівлі чи ремонту інфраструктури.

Іншим результатом є соціальний ефект: утворення нових робочих місць, залучення до виконання робіт місцевого населення, звичайно, з конкурентним рівнем оплати праці.

Тобто, без розвитку територій в економічному плані, безробіття не зменшиться, а нових робочих місць просто не може бути.

Вперше Програма орієнтована в більшій частині на задоволення потреб роботодавців.

Другий пріоритет - забезпечення роботою тих безробітних, які реально шукають роботу, а не стоять на обліку в центрі зайнятості з метою отримання допомоги по безробіттю.

Після попередньої колегії до Програми внесено зокрема захід з утворення обласного координаційного комітету сприяння зайнятості, з метою залучення регіональних представників роботодавців і профспілок до пошуку інструментів стабілізації ринку праці і забезпечення довгострокових потреб роботодавців.

Передбачено також перенавчання  та перекваліфікація безробітних з урахуванням потреб роботодавця (планується охопити 90% безробітних), інноваційні заходи Луганського обласного центру зайнятості: рекрутинг, пряма взаємодія з роботодавцями шляхом проведення «Презентацій роботодавця», «Днів відкритих дверей на підприємстві», безпосередньо на підприємствах.

Євген Жданов зазначив, що результатом реалізації всіма виконавцями Програми зайнятості буде реальний внесок в соціально-економічний стан регіону тільки в тому разі, якщо не підходити к формуванню місцевих програм зайнятості суто формально. Райдержадміністраціям та міським головам необхідно як мінімум щорічно аналізувати місцеві Програми зайнятості та оперативно вносити до них зміни. При цьому важливо враховувати соціальний ефект від цільових програм, про що йшлося раніше.

За результатами виступу представника Департаменту соціального захисту населення колегією було прийнято рішення затвердити Програму зайнятості населення на період до 2020 року.