Прес-центр21 лютого 2018, 15:02

На Луганщині працює «гаряча лінія» з питань надання допомоги постраждалим від насильства

Домашнє насильство – це ганебне явище, із яким, на жаль, ще й досі стикаються не лише українки, а й мешканки усіх кран світу, адже насильство не залежить від національності, віку, статі, матеріального становища чи будь-яких інших факторів. Тематика домашнього насильства окутана безліччю стереотипів: «Б’є – значить, любить», «Не можна виносити сміття із дому» та інші. За інформацією Міжнародного жіночого правозахисного центру «Ла Страда-Україна», в поліцію наважуються звернутися лише 10-15% постраждалих. На Луганщині минулого року було зафіксовано 1629 офіційних звернень із приводу домашнього насильства. У 2016 році таких сімей було 930. Зростання кількості звернень є позитивною тенденцією, свідчить про поступове руйнування стереотипів та свідчить, що тематика насильства виходить за межі приватності, адже відсутність звернень не означає відсутність насильства.

Насильство – це не лише випадки фізичної агресії. Законодавством України визначено ще такі види домашнього насильства як психологічне (залякування, приниження, тиск, погрози), економічне (тобто, позбавлення ресурсів, заборона працювати або, навпаки, примус до роботи). Крім того, попри існуючі стереотипи, у сім’ї також може бути і сексуальне насильство. Страждати від насильства можуть не тільки жінки, а й чоловіки. Так, із
1629 звернень 1473 надійшли від жінок, 142 – від чоловіків і 14 – від дітей. У січні набрав чинності Закон України «Про запобігання та протидію домашньому насильству», який наближує механізм захисту постраждалих до європейських стандартів. Більш того, відтепер в Україні домашнє насильство є кримінальним злочином, а діти, які були свідками насильства, вважаються потерпілими.

Сьогодні на Луганщині ведеться велика робота в напрямку попередження та запобігання домашнього й ґендерно обумовленого насильства. Установами та службами постраждалим особам надається комплекс психологічних, юридичних, медичних та інших послуг. За підтримки Фонду ООН у галузі народонаселення та Української фундації громадського здоров’я у містах Лисичанськ, Рубіжне, Сєвєродонецьк та у Кремінському, Новоайдарському, Попаснянському, Станично-Луганському та Старобільському районах працюють мобільні бригади психосоціальної допомоги жінкам та дівчатам, постраждалим від насильства.

Наразі для мешканців Луганської області з ініціативи Департаменту соціального захисту населення Луганської облдержадміністрації на базі Луганського обласного центру соціально-психологічної допомоги працює «гаряча лінія» з питань попередження домашнього й ґендерно обумовленого насильства та дискримінації за ознакою статі. Номер «гарячої лінії»: 066 915 72 00 (тарифікація дзвінків згідно з тарифом Вашого оператора). Графік роботи: понеділок – п’ятниця із 08.00 –до17.00 (перерва з 12.00 по 13.00).

Дзвоніть і Ви отримаєте психологічну підтримку професіоналів, дізнаєтеся про свої права. Коло насильства можна розірвати, варто цього тільки захотіти.

Департамент соціального захисту населення

Луганської облдержадміністрації