Прес-центр7 серпня 2017, 11:08

На Луганщині продовжується інформаційна компанія «#людинаНетовар»

4 серпня 2017 року в приміщенні Сєвєродонецького міського центру зайнятості, у рамках всеукраїнської інформаційної компанії «#людинаНетовар» з нагоди Всесвітнього дня боротьби з торгівлею людьми відбувся семінар «Запобігання нелегальній трудовій міграції, торгівлі людьми, експлуатація дитячої праці».

 

Метою проведення семінару була інформаційно-роз`яснювальна робота щодо запобігання нелегальній трудовій міграції, торгівлі людьми та захисту інтересів українців, які шукають роботу за кордоном.

 

Від Департаменту соціального захисту населення Луганської облдержадміністрації, як структурного підрозділу, відповідального за проведення процедури встановлення статусу особи, яка постраждала від торгівлі людьми, участь у семінарі взяв заступник начальника управління праці та зайнятості населення – начальник відділу праці та соціально-трудових відносин, який є відповідальним за проведення процедури встановлення статусу особи, яка постраждала від торгівлі людьми. Також, участь у заході взяв провідний юрист Норвезької ради у справах біженців (NRC) Дмитро Берест.

 

Учасників семінару ознайомлено з характерними ознаками торгівлі людьми, а саме: про обмеження свободи пересування, відсутність вибору та можливості припинити роботу, вилучення паспорту та інших документів, погрозу силою або її застосуванням, боргову кабалу, залякування депортацією, а також із формами торгівлі людьми: трудова експлуатація, примусове жебрацтво, примусове втягнення у злочинну діяльність, сексуальна експлуатації, торгівля людьми з метою вилучення органів.

 

У Луганській області з початку 2017 року встановлено 7 статусів осіб, які постраждали від торгівлі людьми, із них: 2 особи -жінки (сексуальна експлуатація) та 5 осіб - чоловіки (трудова експлуатація).

Учасників повідомлено про необхідність ретельно перевіряти дані про майбутнього роботодавця, не віддавати свого паспорта роботодавцю, уважно читати укладений договір із роботодавцем (один екземпляр цього договору має бути у Вас).Слід пам’ятати, що при запрошенні на роботу за кордон Вам мають відкрити робочу візу.

 

У ході семінару безробітні ставили багато запитань про те, як укладати трудові договори із закордонним роботодавцем, про ліцензію, страховку  та що робити, якщо став жертвою торгівлі людьми тощо.

Усім учасникам семінару роздані буклети та пам`ятки про те як захистити свої права при виїзді за кордон на роботу.  

 

Звернутися за допомогою з даних питань  можна:

- до Представництва Міжнародної організації з міграції (МОМ) в Україні. Київ, вул. Михайлівська  8 тел. (044) 568-50-15.

-до Департаменту боротьби зі злочинами, пов` язаними з торгівлею людьми, Національної поліції України  тел. (044)254 74 30.

-Національну гарячу лінію з протидії торгівлі людьми, яка безкоштовно консультує мігрантів: з мобільних телефонів України - 527 та стаціонарних телефонів в межах України -   0-800-505-501.

 

Ігор Шевченко