Прес-центр27 квітня 2018, 17:04

На Луганщині продовжується серія зустрічей із громадським активом із питань протидії ґендерному та домашньому насильству й забезпечення безпеки жінок у громадах

На Луганщині продовжується серія зустрічей із громадським активом із питань протидії ґендерно зумовленому та домашньому насильству й забезпечення безпеки жінок у громаді. Заходи проводяться Українською фундацією громадського здоров’я спільно із ООН Жінки, ПРООН за підтримки Європейського Союзу.

26 квітня 2018 року проведено зустрічі із активами Чмирівської об’єднаної територіальної громади та Марківського району. До заходів долучилися представники Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації та Луганського обласного центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді.

Метою заходу є об’єднання представників місцевих органів влади та поліції, надавачів психологічних і медичних послуг, а також членів жіночих організацій до обговорення та спільного аналізу проблем ґендерно обумовленого та домашнього насильства й безпеки жінок у громадах, їх ризиків, потреб у послугах, обговорення та узгодження можливої схеми перенаправлення, а також залучення усіх представників до формування ґендерно-інклюзивних планів для покращення безпеки у громаді.

Під час заходів учасники розглянули поняття домашнього насильства та насильства за ознакою статі. Обговорено актуальність явища насильства у місцевій громаді, потреби щодо забезпечення безпеки жінок. Учасникам розповіли про нововведення Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству». Завідувач сектору сімейної політики Департаменту соціального захисту населення ОДА розповіла про функції та повноваження об’єднаних територіальних громад щодо попередження домашнього та ґендерно обумовленого насильства, дискримінації за ознакою статі та забезпечення рівних прав і можливостей жінок та чоловіків. Директор Луганського обласного центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді акцентувала увагу на необхідності розвитку соціальних послуг для вразливих категорій населення.

Під час зустрічі місцеві активісти та активістки визначили пріоритетні проблеми ґендерного і домашнього насильства, із якими стикаються жінки і чоловіки їх місцевості. Також, визначено наявні ресурси, потреби й перші кроки в напрямку вирішення порушених питань.

Яна Соловйова