Прес-центр25 вересня 2017, 12:09

На Луганщині проведено навчання за темою: «Протидія торгівлі людьми, ідентифікація постраждалих та робота з ними»

19-20 вересня громадською організацією «Регіональний правозахисний соціолого-освітній центр «Жінки Донбасу» за підтримки Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації в рамках виконання обласного плану заходів з питань протидії торгівлі людьми проведено тренінгові навчання для представників державних структур міст Лисичанська та Сєвєродонецька, дотичних до Національного механізму взаємодії суб’єктів, які здійснюють заходи у сфері протидії торгівлі людьми, за темою: «Протидія торгівлі людьми, ідентифікація постраждалих та робота з ними».

 

До тренінгових занять було залучено посадових осіб, відповідальних за проведення процедури встановлення статусу особи, яка постраждала від торгівлі людьми, представників центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, міських та обласного центрів зайнятості, Департаменту освіти та науки облдержадміністрації, Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації та органів Національної поліції.

 

У ході проведення навчань розглянуто низку актуальних питань, серед яких: феномен торгівлі людьми. Загальна база знань із проблеми торгівлі людьми: елементи, складові поняття торгівлі людьми; причини і форми торгівлі людьми. Групи ризику. Наслідки торгівлі людьми; нормативно-правова база з питань торгівлі людьми та надання допомоги потерпілим; національне законодавство. Огляд нормативно-правових актів.

 

Учасники обговорили питання, що можна вважати складними життєвими обставинами, уразливим станом; виявлення постраждалих від торгівлі людьми та особливості роботи з ними. Організація роботи щодо виявлення; механізм перенаправлення: необхідність впровадження, сутність, принципи і компоненти. Структура механізму перенаправлення та повноваження суб'єктів; види допомоги постраждалим. Етапи надання допомоги.

 

Нагадаємо, що із початку року Міністерством соціальної політики України 7 мешканцям Луганщини встановлено статуси осіб, які постраждали від торгівлі людьми, із них 5 чоловіків (трудова експлуатація) та 2 жінки (попереджено сексуальну експлуатацію).

 

Ігор Шевченко