Прес-центр25 листопада 2015, 08:11

На Луганщині проведено заходи до Європейського дня захисту дітей від сексуальної експлуатації та сексуального насильства

18 листопада європейська спільнота, як і вся Україна, вперше відзначила Європейський день захисту дітей від сексуальної експлуатації та сексуального насильства. Луганщина, де тематиці різних форм насильства та боротьби з ними сьогодні приділяється особлива увага, також долучилася до відзначення цього дня.

 

У кожному місті та районі області проведено заходи для різних категорій населення з нагоди Європейського дня захисту дітей від сексуальної експлуатації та сексуального насильства. Відеолекторіями, виховними годинами, семінарами, тренінгами, засіданнями «круглих столів» охоплені молоді люди із числа учнів старших класів та студентів, батьки із сімей, що перебувають у складних життєвих обставинах, вагітні жінки та члени їх родин, прийомні батьки. Усього заходами охоплено близько 2300 осіб. Цього дня увага приділялася не тільки роз’яснювальній і профілактичній роботі, а й підвищенню професійного рівня працівників соціальної сфери. Так, у Старобільському районі проведено два тренінгових заняття для соцробітників щодо кризового втручання та роботи з психологічною травмою дитини, а також стосовно роботи соцпрацівника з сім’ями, в яких чиниться насильство.

 

З метою привернення уваги до зазначеної проблематики широких верств суспільства, у містах і районах Луганщини розповсюджено низку інформаційних матеріалів як серед вразливих категорій, так і в середовищі громадян як превентивний захід. Так, жителі міста Лисичанська отримали брошуру «Захисти дитину від сексуальної експлуатації».

 

У Біловодському районі молодь залучилася до опитування «Що я знаю про насильство?». У Новоайдарському районі проведено виставку малюнків «Діти проти насильства». Увага фахівців також привернута до загроз та засобів захисту дітей від насильства, у тому числі, сексуального, пов’язаних із використанням новітніх медіа та мережі інтернет. Так, у Новопсковському районі проведено тематичну виставку «Обережно, насилля проти ваших дітей в ІНТЕРНЕТІ».

 

Подібні заходи є ефективним механізмом привернення уваги до тематики захисту дітей від сексуальної експлуатації та сексуального насильства. За інформацією Уповноваженого Президента України з прав дитини Миколи Кулеби, результати опитування дітей свідчать, що кожна п’ята дитина в Україні зазнавала різних форм сексуального насильства. У понад 80% таких випадків злочинець є знайомою для дитини людиною, у 90% випадків про насильство відносно дитини ніхто не повідомляє в поліцію. Для надання допомоги діє Національна дитяча «гаряча лінія» 0 800 500 225 (безкоштовно зі стаціонарних) 772 (безкоштовно з мобільного).

 

Яна Соловйова