Прес-центр3 травня 2017, 10:05

На Луганщині проведено засідання регіонального саб-кластеру з питань ґендерного насильства

27 квітня 2017 року в місті Сєвєродонецьку відбулася чергова зустріч регіонального саб-кластеру з питань ґендерного насильства. Окрім постійних учасників до заходу долучилися представники патрульної поліції та Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля.

 

Починаючи із 2017 року Департамент соціального захисту населення Луганської облдержадміністрації є співголовою регіонального саб-кластеру спільно із Фондом народонаселення ООН. Під час зустрічі було розглянуто питання виконання в Луганській області Регіонального плану заходів з реалізації Національного плану дій з виконання резолюції Ради Безпеки ООН 1325 «Жінки, мир, безпека» на період до 2017 року. Із зазначеного питання виступила завідувач сектору сімейної політики Департаменту, яка розповіла про основні напрямки, що виконуються у рамках плану. Зокрема, про візит директора Департаменту Елеонори Поліщук до Грузії із вивчення досвіду залучення жінок до вирішення актуальних питань у громадах, створення ґендерних координаційних рад у трьох об’єднаних територіальних громадах Луганської області та семінар із розробки проекту положення та планів заходів діяльності цих рад. Окремо наголошено на роботі щодо надання послуг постраждалим від ґендерного та домашнього насильства та вивченні потреб населення адміністративно-територіальних одиниць області в соціальних послугах.

 

Представники Фонду народонаселення ООН розповіли про роботу зі створення в Луганській області п’яти кабінетів медико-психологічної допомоги для жінок, які постраждали від насильства, на базі районних лікарень, що стане ефективним інструментом допомоги таким жінкам.

 

Другим питанням стало обговорення результатів засідання обласної Координаційної ради з питань сім’ї, ґендерної рівності, демографічного розвитку та протидії торгівлі людьми, у ході якого було розглянуто проект методичних рекомендацій для структур, які надають послуги постраждалим від ґендерного та домашнього насильства. Зазначені рекомендації розроблені робочою групою спільно із Фондом народонаселення ООН, до складу якої також увійшли члени обласної Координаційної ради.

 

Традиційно усі учасники саб-кластеру поділилися новинами. Так, представники міжнародних організацій розповіли про посилення спроможності закладів охорони здоров’я Луганської області щодо надання послуг постраждалим від ґендерного та домашнього насильства й захисту сексуального і репродуктивного здоров’я, зокрема, шляхом надання необхідних медичних наборів районним лікарням.

 

Яна Соловйова