Прес-центр1 жовтня 2018, 17:10

На Луганщині проводиться серія виїзних заходів щодо забезпечення стійкості послуг мобільних бригад психосоціальної допомоги постраждалим від насильства

На Луганщині розпочалася серія виїзних робочих зустрічей з питань надання послуг фахівцями мобільних бригад соціально-психологічної допомоги та розгляду питання подальшої стійкості їх роботи за підтримки місцевих органів влади. Із 2015 року в Луганській області з ініціативи Фонду ООН у галузі народонаселення за підтримки Української фундації громадського здоров'я та ЮНІСЕФ працюють вісім мобільних бригад, які є дієвим інструментом надання екстреної допомоги постраждалим від домашнього насильства та насильства за ознакою статі.

Наразі розглядається питання забезпечення стійкості мобільних бригад за рахунок коштів місцевих бюджетів. Українською фундацією громадського здоров'я спільно із Департаментом соціального захисту населення облдержадміністрації та місцевими органами влади розроблено графіки виїзних зустрічей. До нарад долучаються керівники міст, райдержадміністрацій, районних рад, відділів фінансів, економічного розвитку, освіти, охорони здоров'я, центри соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді, служби у справах дітей, представники поліції, терцентрів та інші фахівці, дотичні до реагування на випадки насильства.

Перші виїзні заходи проведено 26 вересня у Попаснянському районі,
27 вересня – у Новоайдарському районі, 28 вересня – у місті Сєвєродонецьк. Участь у зустрічах приймають також представники Департаменту соціального захисту населення Луганської облдержадміністрації та Луганського обласного центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді. До двох перших зустрічей також долучилася помічник-консультант народного депутата України Ірини Луценко Ольга Павлюк.

Під час зустрічей представниця Української фундації громадського здоров'я Олена Єсипенко розповіла про результати оцінки потреб та потенціалу державних і недержавних організацій та установ, що надають послуги з питань протидії насильству на кожній території. Представниця Української фундації громадського здоров'я Оксана Нестерова поінформувала про прийняття постанов КМУ «Про затвердження Типового положення про мобільну бригаду соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі», «Про затвердження Типового положення про притулок для осіб, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі». Фахівці мобільних бригад розповіли про результати своєї роботи, її практичні аспекти.

Представники органів державної влади кожної території погодилися із необхідністю та важливістю роботи, що ведеться мобільними бригадами. У ході обговорень окреслено можливі варіанти підтримки їх подальшої діяльності, зокрема, шляхом включення фахівців до складу діючих соціальних установ або закупівлі послуг у громадських організацій. Найближчим часом заплановано проведення ще трьох виїзних зустрічей.

Яна Соловйова