Прес-центр28 вересня 2018, 10:09

На Луганщині розглянули питання запобігання та протидії дискримінації жінок із вразливих соціальних груп

26 вересня 2018 року в Луганській облдержадміністрації під головуванням заступниці голови ОДА Ольги Лішик проведено чергове засідання обласної Координаційної ради з питань сім'ї, ґендерної рівності, демографічного розвитку та протидії торгівлі людьми. До участі також приєдналися представники Благодійної організації «Позитивні Жінки» та Благодійної організації «Луганське обласне товариство «Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД», які виявили бажання на постійній основі долучитися до роботи консультативно-дорадчого органу.

Головним питанням засідання стало запобігання та протидія дискримінації жінок із вразливих соціальних груп: доступ жінок із вразливих категорій до якісних послуг. Таке питання обрано не випадково, адже незабаром у жовтні відбудуться парламентські слухання саме за цією темою. У ході засідання учасники розглянули доступ жінок вразливих категорій до соціальних, освітніх, юридичних, послуг, послуг із працевлаштування, становище жінок із числа національних меншин, роботу правоохоронних органів. До основних вразливих категорій віднесено жінок із числа внутрішньо переміщених осіб; жінок, які проживають на лінії зіткнення; жінок з інвалідністю; жінок із числа учасниць АТО та ООС; ВІЛ-інфікованих; жінок похилого віку; сільських жінок; жінок із числа національних меншин та інших.

Ольга Лішик розповіла про участь у Міжнародній конференції «Жінки, мир, безпека» в Центральній Азії, Південному Кавказі, Центральній та Східній Європі», що відбулася у Відні (Австрія), а також у Регіональній нараді щодо пріоритетів ґендерної політики, яка проведена минулого тижня в місті Дніпро.

Другим питанням порядку денного засідання розглянуто зміни у чинному законодавстві щодо запобігання та протидії домашньому насильству, насильству за ознакою статі та забезпечення рівних прав і можливостей жінок та чоловіків. Зокрема, завідувач сектору сімейної політики Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації розповіла про нові нормативно-правові документи, які є дієвими інструментами у напрямках профілактики та реагування на випадки насильства, а також утвердження принципів ґендерної рівності: постанови КМУ «Про затвердження Типового положення про мобільну бригаду соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі», «Про затвердження Типового положення про притулок для осіб, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі», «Про затвердження Порядку взаємодії суб’єктів, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству і насильству за ознакою статі» та розпорядження КМУ «Про внесення змін до розпорядження Кабінету Міністрів України від 24 лютого 2016 р. № 113» та «Про затвердження Національного плану дій з виконання рекомендацій, викладених у заключних зауваженнях Комітету ООН з ліквідації дискримінації щодо жінок до восьмої періодичної доповіді України про виконання Конвенції про ліквідацію всіх форм дискримінації щодо жінок на період до 2021 року».

 

Яна Соловйова