Прес-центр8 лютого 2018, 11:02

На Луганщині розпочато серію інформаційних заходів щодо попередження та протидії насильству

Із 2017 року на Луганщині впроваджується пілотний проект щодо попередження насильства за ознакою статі та домашнього насильства «Відповідальність починається із нас». У рамках проекту в містах, селах та селищах Попаснянського району визначено контактних осіб із числа місцевих мешканців, які пройшли відповідне навчання з метою надання первинної допомоги постраждалим, роз’яснення їх прав, перенаправлення та проведення інформаційно-роз’яснювальної роботи.

У рамках проекту Департаментом соціального захисту населення Луганської облдержадміністрації та партнерськими організаціями Médecins du Monde, Фонд ООН у галузі народонаселення та Action Against Hunger у лютому-березні поточного року заплановано проведення низки інформаційних заходів у громадах, де працюють контактні особи.

Так, 06 лютого 2018 року проведено два виїзних заходи у місті Попасна та селищі Врубівка. Під час інформаційних сесій учасникам розповіли про нововведення Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству», обговорено його види. Розглянуто цикли насильства, негативні наслідки для постраждалого, кривдника та дітей.

Під час заходів завідувач сектору сімейної політики Департаменту соціального захисту населення Луганської ОДА розповіла про пілотний проект та ситуацію із протидією насильству в Луганській області. Представники суб’єктів міжвідомчої взаємодії з питань попередження та запобігання насильству розповіли про свої повноваження, надали контакти для отримання допомоги. Зокрема, перед школярами, студентами, вчителями, батьками та небайдужими місцевими мешканцями виступили фахівці управління соціального захисту населення, відділу освіти, відділу охорони здоров’я, служби у справах дітей Попаснянської райдержадміністрації, районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, підрозділу Національної поліції, бюро безоплатної вторинної правової допомоги, мобільної бригади психосоціальної допомоги.

Представникам громади було представлено ще одне джерело допомоги – контактних осіб, які працюють безпосередньо в Попасній та Врубівці.

Учасникам також надано контакти «гарячої лінії» Луганського обласного центру соціально-психологічної допомоги з питань попередження домашнього й ґендерно обумовленого насильства та дискримінації за ознакою статі, дитячої «гарячої лінії» та Національної «гарячої лінії» з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та ґендерної дискримінації.

Наступного тижня будуть проведені подібні виїзні інформаційні заходи в селищах Малорязанцево та Вовчоярівка.

Яна Соловйова