Прес-центр14 листопада 2017, 17:11

На Луганщині впроваджується пілотний проект щодо попередження насильства «Відповідальність починається із нас»

Питання попередження насильства в сім’ї та ґендерно обумовленого насильства на Луганщині є одним із пріоритетних у роботі Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації. Поглиблюється ситуація конфліктом, що, на жаль, триває в області. Подекуди трапляються випадки домашнього насильства, коли багато близьких та сусідів постраждалих знали та бачили ситуацію, однак, ні вони, ні сама постраждала особа не мали до кого звернутися за допомогою. У таких випадках служби вимушені констатувати факт вже скоєного насильства, хоча важливою функцією є його попередження та профілактика.

З метою уникнення подібних ситуацій Департамент соціального захисту населення облдержадміністрації із серпня 2017 року впроваджує пілотний проект на території Попаснянського району «Відповідальність починається із нас». Партнерами Департаменту є міжнародні організації Médecins du Monde, Фонд народонаселення ООН та Action Against Hunger. Суть проекту полягає у визначенні в кожному місті, селищі, селі району контактних осіб із числа лідерів місцевої громади, які стануть первинною ланкою щодо надання екстреної психосоціальної підтримки постраждалим від насильства або особам із групи ризику, роз’яснення їх прав, перенаправлення до суб’єктів міжвідомчої взаємодії та проведення інформаційно-роз’яснювальної роботи. На самому початку проекту прийнято рішення відійти від посад таких осіб, акцентувавши увагу саме на довірі місцевих мешканців цім особам, їх мотивації допомагати іншим, незважаючи на професію та сферу основної діяльності. У результаті, за підтримки Попаснянської райдержадміністрації визначено групу із 14 контактних осіб, які представляють різні населені пункти району. До групи увійшли представники сільських рад, вчителі, волонтери та просто небайдужі люди. Робота таких осіб буде вестися на безоплатній основі. Проект також є актуальним в умовах децентралізації та необхідності максимального донесення соціальних послуг жителям громад.

Для впровадження пілотного проекту Попаснянський район обрано не випадково. Цей район знаходиться на лінії розмежування. За 9 місяців 2017 року Попаснянський район займає перше місце із 12-ти районів області за кількістю звернень щодо насильства в сім’ї, що говорить про певну злагодженість структур та наявну довіру мешканців до служб та органі влади. Крім того, район є ресурсним, адже саме тут працюють мобільні бригади психосоціальної допомоги Фонду народонаселення ООН, MdM та на базі районної лікарні створено кабінет невідкладної анонімної медико-психологічної допомоги для жінок, які постраждали від насильства.

Перший тренінг для контактних осіб та представників профільних обласних структур проведено з 8 по 10 листопада 2017 року в місті Сєвєродонецьк. Протягом трьох днів тренінгу учасникам надали базову інформацію щодо понять ґендерно обумовленого насильства та домашнього насильства, існуючої нормативно-правової бази, основні принципи міжсекторального співробітництва. Контакті особи отримали знання про виявлення постраждалих осіб, спілкування із ними, комунікативні навички. Враховуючи факт того, що більшість контактних осіб ніколи не стикалися із професійною допомогою постраждалим від насильства в сім’ї та ґендерно обумовленого насильства, їм розповіли про методи подолання професійного вигорання та попередження перенесення отриманого чужого болю у власні родини.

20-21 листопада 2017 року заплановано проведення семінару-практикуму для контактних осіб та фахівців районних служб і структур, які надають допомогу постраждалим з метою налагодження міжсекторальної співпраці.

У рамках проекту також передбачено проведення щомісячних супервізій та моніторингу впровадження проекту з метою його можливого розповсюдження в інших районах Луганської області.

Яна Соловйова